Az fekete arany árfolyama kritikus ponthoz érkezett, most minden megváltozhat

A nyersolaj értéke fél éve nem látott mélységekben jár, és 2023 további csökkenést hozhat magával. Látható egy bizonyos trend a Brent olaj napi grafikonján. A június közepén elindult csökkenés óta három korrekció volt, amikor kisebb raliba kezdett bele a nyersolaj. Ez kezdetben a 120-as, most már csak a 100 dolláros szintig történő emelkedést jelentette. A bikák minden esetben azonban vissza lettek verve, és a csökkenés tovább folytatódott.

Ezen a héten is erős medvepiacot láthattunk, amelyen kedd óta majd 10 dolláros enyhülést regisztrálhattunk. Az elemzők szerint, ha sikerül megtartani ezt a szintet, akkor jövőre még kedvezőbb árfolyamokra számíthatunk. Ennek a recessziós félelemek az okozói, hiszen Powell kijelentésében elmondta, hogy nem avatkoznak közbe, nem lesz kamatcsökkentés. Az ígéretet mindaddig fenntartják, amíg az inflációt nem sikerül megszelídíteni. Tisztában vannak azzal is, hogy ez sok háztartásnak fog nehézséget okozni, azonban továbbra is az inflációs küzdelem a prioritás. A gazdaságok ez miatt recesszióba is eshetnek, amely a keresletet, ezzel együtt az árakat is csökkentheti.

(www.shutterstock.com)

Az amerikai üzemanyagárak az orosz-ukrán háború óta nem voltak ilyen alacsonyan

Az energiaköltségek voltak a globális infláció elsődleges hajtóerői, mivel a kiskereskedelmi benzinárak minden idők rekordját döntötték az Egyesült Államokban, és egy gallon üzemanyag több, mint 5 dollárba került. Azóta szerencsére ez már a múlté és fél év után végre elérték a háború előtti értékeket. A tartalék finomítási kapacitás hiánya magasabbra emelte a finomított termékek költségeit, de a tél közeledtével a kereslet is csökken, és ezzel párhuzamosan az árak is elkezdtek visszahúzódni. A globális recesszió félelme és a nemzeti tartalékokból származó rekordmennyiségű olajértékesítés segített az árak enyhítésében. A kutakon tapasztalt értékek 23 százalékkal csökkentek a júniusi rekordok óta.

(www.shutterstock.com)

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock