Ázsia műanyaggyártása Dél-Korea petrolkémia iparától függ. Ez pedig az iráni kőolaj export iránt van kitéve. Igazi ellátási lánc sztori következik.

Mint ismert, Irán és az Amerikai Egyesült Államok vezetése között tárgyalások folynak. Ennek fókuszában a 2015-ös nukleáris egyezmény áll. Irán korábban elkezdte visszafogni a kőolajexportját és kitermelését, ezzel lépéskényszerbe hozva az USA-t az egyezmény megvitatása során. A korlátozás viszont, nem csak a tárgyalóasztalnál bizonyult stratégiai eszköznek, hanem számos másik ország gazdaságát érintette. Ezen országok közé tartozik Dél-Korea, amely sóvárogva várja az iráni kőolajexport újra indulását. 

Dél-Korea, mint elosztó 

A Koreai-félsziget demokratikusabb felén, központi gazdasági szerepet lát el a petrolkémia. Ezen területen alakítják át úgy a kőolajat, hogy abból később a műanyag előállításához szükséges összetevőt hozzanak létre. Dél-Korea vezető szerepet tölt be e tekintetben, és az ázsiai piac egyik legnagyobb petrolkémiai beszállítójaként funkcionál. A feldolgozáshoz szükséges kőolajat pedig, korábban előszeretettel importálták Iránból. 

Olyan dél-koreai cégek tartoznak ehhez a szektorhoz, mint az SK Innovation, Hanwha Total Petrochemical, és a Hyundai Oilbank Corporation. Ezen vállalatok, egészen 2019-ig tudták felhasználni az iráni kőolajat, amely forrásuk később elapadt. Mindez első sorban az USA szankcionálásnak volt köszönhető, így a szektor lassan áttért a tengerentúli WTI olajfajtára, illetve a katari és az ausztrál kőolajra. 

Irán víz alatti kincsei 

A fent említett műanyaggyártáshoz egy speciális, ultrakönnyű kőolajfajtát használnak fel, amelynek egyik legnagyobb lelőhelye a Perzsa-öböl fenekén fekszik. Ezen terület Dél-Pársz néven vált ismertté, és közös fennhatósága alatt van Katarnak és Iránnak. A földgázmező adja az iráni földgáztartalék felét, de természetesen az ultrakönnyű kőolaj szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. A már említett kitermelési és export korlátozások, rendkívüli mértékben tartották vissza a területről érkező nyersanyagokat. 

A fent említett területen, a kőolaj és földgáz kitermelését, olyan vállalatok segítik, mint a Shell, a már említett Total, vagy épp a Petronas. Habár az utóbbi időszakban Irán elveszítette legfőbb ázsiai partnereit, lassan készen állnak visszaszerezni azokat. Szakértők szerint, augusztusig megszülethet a konszenzus Washington és Teherán között a nukleáris egyezmény kapcsán. Ezt követően pedig, újra indulhat a harc az ázsiai piaci részesedésért, amelyért az alacsony áraival és közeli fekvése végett, jó eséllyel száll be ismét Irán.