Az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari óriás szerdán leállította a gázszállításokat Európába egy nagy gázvezetéken keresztül, az egyetlen megmaradt kompresszor karbantartási munkálataira hivatkozva.

Az Oroszországból a Balti-tengeren keresztül Németországba vezető Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázáramlás várhatóan augusztus 31-től szeptember 3-ig szünetel. A leállást előre bejelentették, a Gazprom augusztus közepén közölte, hogy a gázáramlást három napra felfüggesztik karbantartási munkálatok miatt. A Gazprom korábban közölte, hogy a karbantartási munkálatok befejeztével a gázszállítás napi 33 millió köbméteres ütemben folytatódik, “feltéve, hogy nem észlelnek meghibásodást”.

A szállítások ideiglenes leállítása az Oroszország és az Európai Unió közötti gázvita elmélyülését tükrözi, és aláhúzza mind a recesszió, mind a téli hiány kockázatát. Oroszország az elmúlt hetekben drasztikusan csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, és az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül a megállapodás szerinti mennyiség mindössze 20%-át szállítja. Moszkva korábban hibás és késedelmes berendezéseket hibáztatott a gázszállítások erőteljes csökkenéséért. Németország azonban úgy véli, hogy a szállításcsökkentés politikai manőver, amelynek célja, hogy bizonytalanságot keltsen az egész blokkban, és növelje az energiaárakat a Kreml Ukrajna elleni támadása közepette. Az európai döntéshozók jelenleg versenyt futnak a földalatti létesítmények gázellátásának biztosításáért, hogy elegendő üzemanyag álljon rendelkezésre az otthonok melegen tartásához a hidegebb hónapokban. Ezek a gázbetáplálások a vártnál gyorsabban fejlődtek.

Teljes bunker üzemmód

“Európa teljes bunkerelési üzemmódban van, és nem kockáztat az orosz szállítások miatt a tél beköszöntével” – mondta Wei Xiong, a Rystad Energy energetikai tanácsadó cég vezető elemzője egy kutatási jegyzetben. A Gas Infrastructure Europe ágazati csoport által összeállított legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az EU összes tárolóhelye átlagosan több mint 80%-ban megtelt, míg Németország földalatti tárolói közel 84%-ban. A Rystad Xiong szerint 2021-ben ugyanebben az időszakban csak 66%-ban voltak tele a gáztárolók Európában, “bár a költségek jelentősen alacsonyabbak lettek volna”. Németország egészen a közelmúltig a gáz több mint felét Oroszországtól vásárolta. A kormány most a téli gázellátás fenntartásáért küzd, miközben attól tart, hogy Moszkva hamarosan teljesen elzárja a csapokat.

A tervek szerint a gáztárolók szintje szeptember 1-jére elérte volna a 75%-ot, a következő, szövetségi szinten előírt cél pedig október 1-jére 85%, november 1-jére pedig 95%. “Az ütemterv előtti betáplálások némi enyhülést jelentenek az orosz ellátási zavarok miatti aggodalmakra” – mondta Xiong. “Az európai téli ellátást érintő kockázat azonban továbbra is fennáll – az Oroszországból érkező alacsony átvitelek és az Északi Áramlat 1 intenzívebb karbantartása miatt a tárolási szintek sérülékenyek lehetnek.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/31/russia-temporarily-halts-gas-flows-to-europe-via-nord-stream-1.html