A kínálat szűkössége kezdi átvenni az irányítást, bikáké a terep.

Pár napra a nyersolaj 100 dollár alatt tudott maradni, hiszen a líbiai kínálatról jó hírek érkeztek, ezzel tompítva a kínálati szűkösséget. A hajtóereje a csökkenésnek a recessziós félelmek voltak továbbra is, hiszen az energiaárak egyre magasabbra kerülnek, és az emberek egyre kevesebb pénzt tudnak költeni, így a fogyasztói hajlandóság is csökkenőben van. Az infláció megfékezése érdekében hozott kamatemelések tovább lassítják a gazdaságokat. A kamatemelések annak tudatában történnek, hogy nagy valószínűséggel a recessziót nem tudják majd elkerülni, azonban az inflációs rekordok miatt most ennek hűtése prioritást élvez.

Az olaj több mint 1 dollárt emelkedett csütörtökön, meghosszabbítva ezzel az előző ülés gyarapodását, amelyet befektetők javuló kockázati étvágya ösztönzött. Az alacsonyabb kőolajkészletek és a benzinkereslet fellendülése az Egyesült Államokban támogatást nyújtott az áraknak. Az írás pillanatában a Brent értéke 103,25 dollár, 1,50 százalékos emelkedés után. Közben a WTI is egyre közelebb kerül a 100-as határhoz a maga 1,73 százalékos emelkedésével. Jelenlegi értéke 99 dollár. A kockázati hangulat helyreállt a recessziós félelmek enyhülésével, amelyet a folyamatban lévő amerikai kereseti optimizmus és a kevésbé agresszív Fed döntés homályosított el, ezzel támogatva a nyersolaj raliját.

A Fed döntése nem hozott meglepetést, a nyersolaj készletek mennyisége annál inkább

Szerdán a Federal Reserve összhangban az elvárásokkal, 75 bázisponttal megemelte az irányadó kamatláb mértékét az infláció hűtése érdekében. Közben a dollár tovább veszített értékéből, és lassan a 106-os szint letörése várható. A gyengébb dollár, a dollárban denominált olajat olcsóbbá teszi a más valutákkal rendelkezők számára.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államok nyersolajkészletei a múlt héten 4,5 millió hordóval estek vissza, a várt 1 milliós csökkenéssel szemben, míg a benzinigény heti viszonylatban 8,5 százalékkal emelkedett.

További támogatást nyújtanak a G7-ek törekvései. Árplafon mechanizmust szeretnének december 5-ig bevezetni az orosz olajexportra.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock