Shell olajipari óriás csütörtökön bejelentette, hogy Ben van Beurden vezérigazgató az év végén lemond, miután közel egy évtizedig állt a vállalat élén.

Wael Sawan, aki jelenleg a Shell integrált gáz, megújuló energiaforrások és energetikai megoldások igazgatója, január 1-jén lesz a Shell következő vezérigazgatója. A hír azt követően érkezett, hogy a Shell aktívan kereste az utódot van Beurden vezérigazgatói posztjára. A Reuters két meg nem nevezett forrásra hivatkozva szeptember elején arról számolt be, hogy a Shell igazgatótanácsának utódlási bizottsága az elmúlt hónapokban többször is ülésezett, hogy terveket dolgozzon ki van Beurden távozására, és interjúkat folytasson a lehetséges utódokkal. Mostanra megerősítették, hogy Sawan veszi át a helyét.

A libanoni-kanadai kettős állampolgárságú Sawan a Shellnél eltöltött 25 éves pályafutása során a downstream kiskereskedelemben és különböző kereskedelmi projektekben töltött be pozíciókat. “Alig várom, hogy hihetetlen embereink úttörő szellemét és szenvedélyét felhasználhassam, hogy fel tudjunk nőni a hatalmas kihívásokhoz, és meg tudjuk ragadni az energiaipari átmenet nyújtotta lehetőségeket” – mondta Sawan egy nyilatkozatban, hozzátéve, hogy megtiszteltetés van Beurden vezetését követni. “Fegyelmezettek és értékorientáltak leszünk, miközben ügyfeleinkkel és partnereinkkel együttműködve azon dolgozunk, hogy a világnak szüksége van a megbízható, megfizethető és tisztább energiára.” A Shell részvényei 0,7%-kal emelkedtek a kora reggeli londoni kereskedés során. A részvények árfolyama több mint 40%-kal emelkedett az elmúlt egy évben.

A 64 éves Van Beurden 1983-ban csatlakozott a Shellhez, és 2014-ben lett a vállalat vezérigazgatója, miután a cég finomító és vegyipari üzletágának igazgatója volt. A távozó vezérigazgató felügyelte a Shell évtizedek óta legnagyobb akvizícióját a rivális BG Group 53 milliárd dolláros felvásárlásával 2016-ban, átvezette a vállalatot a koronavírus-járvány következtében az energia iránti kereslet történelmi összeomlásán, és egyre nagyobb befektetői nyomással nézett szembe a cég üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentése érdekében. “Kiváltság és megtiszteltetés volt közel négy évtizeden át szolgálni a Shellt, és az elmúlt kilenc évben vezetni a vállalatot” – mondta van Beurden. “Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk. Nagy bizalmat szavazok Waelnek, mint utódomnak. Ő egy okos, elvhű és dinamikus vezető, akiről tudom, hogy továbbra is meggyőződéssel és odaadással fogja szolgálni a Shellt” – tette hozzá. A Shell közölte, hogy van Beurden jövő év június 30-ig az igazgatótanács tanácsadójaként folytatja munkáját, majd ezt követően távozik a vállalat éléről.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/15/shell-ceo-ben-van-beurden-to-be-replaced-by-wael-sawan-next-year.html