Újabb enyhe hétfői emelkedés, de továbbra is félünk a recessziótól.

Bár a mai kereskedést egy enyhe emelkedéssel kezdte a nyersolaj, ha a nagyobb képet nézzük az elmúlt két hónapban egy csökkenő tendenciát láthatunk a heti grafikonon. Nagy megkönnyebbülés ez az autósoknak és a gazdaságoknak is, hiszen már nagyon hosszú ideje volt túl magasan az árfolyam. Bár a kutakon kisebb késleltetéssel lehet megtapasztalni a nyersolaj árfolyamában bekövetkezett változásokat, az elmúlt egy hónapban már oda is megérkezett az enyhülés. Az amerikai üzemanyagárak például A WTI egyre alacsonyabb értékének köszönhetően még kedvezőbbé váltak. A rekordmagas gallononként 5 dollár feletti érték már a múlté. Némi megkönnyebbülés tehát érezhető, hiszen az országos átlag 4,419 dollár körül mozog, és már nyolc államban is 4 dollár alá süllyedt az értéke. Bár hatalmas öröm ez a legtöbb család számára, enyhítve a mindennapi megélhetés költségeinek nyomását, még mindig elképesztően magasan vagyunk a normál értékekhez képest.

Meglepő csökkenés a kínálati szűkösség ellenére

A töltőállomásokon tapasztalt további csökkenés örvendetes hír, főleg azután, hogy Joe Biden elnök meglehetősen sikertelenül látogatást tett Szaúd-Arábiába, ahol nem tudta meggyőzni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagját az olajellátás növeléséről. Az olajpiacon a közelmúltban bekövetkezett ármozgásoknak köszönhetően egyre távolabb került a két referenciaérték egymástól, most azonban a hétfői kereskedés előtt egy majd 5 dolláros szakadék alakult ki a Brent árfolyamában is, közelebb hozva a két értéket egymáshoz.
A kőolaj tartalékok kibocsátása folyamatban van és úgy tűnik, végül volt némi hatása az üzemanyagárakra. Habár, az általunk látott meglehetősen jelentős visszaesések elsősorban a globális recesszióval kapcsolatos aggodalmaknak, valamint a kereslet csökkenésétől való félelemeknek köszönhetők.

(www.shutterstock.com)

A szerdai találkozó során az FOMC dönt majd arról, hogy mekkora kamatemelés várható a következő hónapra. A piacok 75 bázispontos emelésre számítanak. A további kamatemelések fokozzák a recessziós félelemeket, ezzel együtt csökkentik a keresleti kilátásokat, amely nyomást gyakorol az olajárakra.

Forrás: dailyfx.com

Címlapkép forrása: Shutterstock