Az árak csökkenése vajon lehet hatással a Fed kamatemelési stratégiájára?

Az elmúlt két hónapban a fekete arany piacán tapasztalt rali súlyosan elvesztette a lendületet. Ennek ellenére az árak továbbra sem tudnak tartósan 100 dollár alatt maradni a szűk kínálat miatt. Bár a recessziós félelmek komoly próbálkozást tettek, nem volt elég erejük nekik sem, hogy a szűkösséget ellensúlyozzák. Ami jó hír, hogy a rekordmagasságok már messze vannak, mind a nyersolajnál, mind a kutakon. Ennek következtében az annyit hangoztatott és kritizált energiainfláció elkezdett lehűlni. Az amerikai üzemanyagárak 30 egymást követő napon csökkentek. Ezzel az átlagár 5,02 dollárról, 4,52-re ereszkedett vissza. A politikai döntéshozók most viszont arra figyelmeztetnek, hogy az olcsóbb olaj és gáz valószínűleg nem fogja meggyőzni a Fed-et, hogy enyhítsen az agresszív kamatemelési tervén. Most még akár erősebb válaszreakcióra is számíthatunk, hiszen az infláció irányítása egyre jobban csúszik ki az ellenőrzésük alól.

Jelenleg nincs láthatáron jelentős gazdasági adat közzététele. Közben egyre közeledik a július 27-én várható FOMC döntés. A piaci várakozások azonban a legfrissebb inflációs adatoknak köszönhetően visszaálltak egy 75 bázispontos emelés mellé, illetve nagy esélyt adnak a 100 bázispontú alapkamat növekedésre. Hiába tehát az energiaárak csökkenése, amelyek eddig nagyban az infláció hajtóerejének számítottak, a Fed a várakozások szerint kitart az agresszív politikája mellett. A múlt hónapban az Egyesült Államok inflációja 9,1 százalékot ért el, amely 1981 óta a legmagasabb érték volt, ezzel ismét felülmúlva a várakozásokat.

(www.shutterstock.com)

Az energiaköltségek továbbra sem csökkennek

A Fed döntése előtt nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy bár a nyersolaj árak csökkentek, az energia ára az Egyesült Államokban továbbra is magasan van a korábbi értékekhez képest. 41,6 százalékot gyarapodott az előző év azonos időszakához viszonyítva 2022 júniusában, ami a legnagyobb 12 hónapos növekedés 1980 áprilisa óta.

(www.shutterstock.com)

A kamatemelések is visszahatnak az olajárakra, hiszen amíg a Fed agresszív politikát folytat, addig a recessziós félelmek megalapozzák a piacok hangulatát. Eddig is ez volt az, ami alacsonyan tudta tartani a piacokat, és ezek után is a recesszió lesz a legnagyobb ellenfele az olajpiac bikáinak.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock