2024 április 26

3000 dollárt is érhet az arany már akár néhány hónapon belül

Egymás után emelkednek az árucikkek a piacon, például az alumínium, a földgáz és a kőolaj. Ez a gyarapodás a koronavírus járvány utórengéseként van jelen, hiszen a megtépázott ellátási láncok nem tudják kielégíteni a keresletet, amely a korlátozások és lezárások feloldása után egyre erősebben emelkedett. A gyarapodás sorába az arany is becsatlakozhat, azonban teljesen más okokból, mint a nyersanyagárak. A kanadai bányászatnak két legismertebb alakja David Garofalo és Rob McEwen, a Goldcorp Inc. volt vezetői szerint, a globális inflációs nyomás sokkal erősebb lehet, mint amit a jegybankok, vagy a fogyasztói árindexek javasolnak. Szerintük ez a befektetőknek is hamarosan fel fog tűnni. Amikor ez a felismerés megtörténik az arany infláció elleni védőbástyaként kezdhet el viselkedni. Rengetegen akarják majd pénzük értékét a nemesfémben megőrizni. Az arany eddig is akkor tudott nagyon jól szerepelni, ha bizonytalanság volt a piacon. Abban az esetben, ha Garofalo és McEwen feltevései bebizonyosodnak, akkor egy elképesztő ralira számíthatunk a közeljövőben. A nemesfém ára a jelenlegi 1800 dollárról akár a 3000 dollárt is megcélozhatja. Ezen felül szó esett a hosszú távú hatásról is. McEwen szerint nem kizárt az 5000 dolláros álomhatár elérése sem. Ez azonban még messzebb van. Annak ellenére, hogy megvannak a mozgatórugók, amelyek kilőhetik az arany árát, nem szokás ekkora mozgásokról beszélni. Viszont, ha megnézzük, hogy egy emelkedés manapság milyen mértékben dobja meg adott fémek, nyersanyagok árát, akkor számíthatunk az aranynál is hasonlóra. „Hónapokról beszélek, nem évekről, a reakció általában azonnali és erőteljes, szóval, ha elindul a rali, akkor a kijelentés nem is tűnik olyan elérhetetlennek,” mondta Garofalo.

Az arany tartja magát az 1800 dolláros szint felett (www.Investing.com)

Pandémia és az infláció

A globális monetáris és adósságbővítési törekvések, hogy az országok megbirkózzanak a pandémiával, valamint a szállítási zavarokkal kapcsolatos problémák felmerülése azt okozta, hogy az emberek visszafordulnak pénzük védelmének hagyományos módszereihez. Az infláció hatást gyakorol az aranypiacra is, ami a munkaerő szűkösségében, valamint a költségek emelkedésében látszódik meg. Ez újabb ösztönzést teremt a közepes méretű termelők számára, hogy megtakarításokat keressenek az egyesülések és felvásárlások révén.

Nézzük mi történt az elmúlt héten

A US Dollar Index értéke leesett, és a 10 éves kincstári hozamok is visszahúzódtak a nyár eleje óta nem látott magasságokból. A nemesfém kihasználta az infláció emelkedésével kapcsolatos aggodalmakat a befektetőknél, és magasabbra tört. Ezt a szentimentet tovább erősítették a piac nyitása előtti órák New York-ban. A dollár tovább gyengült, a kincstári hozamok 1,65 százalék alá estek. Ez akkora erőt adott az aranynak, hogy az kilőtt az 1800 dolláros határig, és túl is szárnyalta azt. Itt már szeptember közepe óta nem járt a nemesfém. A legmagasabb érték 1812 dollár volt, mely után a délelőtti órákra konszolidálást vártak az új magasságok körül. Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell visszarántotta az árfolyamot. Powell kijelentette, hogy a FED számításba vette azokat a váratlan ellátás oldali korlátokat, amelyek az amerikai gazdaságban és globálisan magasabb inflációt tartanak fenn. Hozzátette, hogy a jegybank készen áll, hogy szükség esetén egyes eszközeivel lehűtse az inflációt.

Nem tudta megtartani korábbi gyarapodását a nemesfém

Az öt napos felfele ívelő momentum után nagy küzdelem folyik az 1800 dolláros szint megtartásáért. A 10 éves kincstári hozamok tovább emelkednek közel 1,63 százalékra, az eheti jegybanki találkozót megelőzően. A nemesfém majdnem egy százalékos emelkedést ért el az előző napon, ezzel új magasságokba érve. A jelenlegi csökkenés oka lehet a dollár erősödése, amely közel egy hónapja nem látott mélységekből emelkedett fel a 93,90-es szintre. Ezzel drágábbá téve az aranyat más valutát birtokló vásárlók számára. A nemesfém jelenleg konszolidálni látszik az 1805 dolláros szint körül. A támogatás 1793 dollárnál van, azonban nem szabad elfeledkezni róla, hogy már hosszabb ideje az 1800 dolláros szint felett tartja magát az arany. Ez miatt tehát valószínűbb, hogy a nemesfém ára az 1834 dolláros ellenállás felé mozdul majd el. Azonban a legutóbbi csökkenések nem zárják ki az 1793-as szint alá süllyedést. Ebben az esetben még a bikák nem biztos, hogy elvesztik a reményt, egészen amíg a havi támogatás, azaz 1777 dollár felett marad az árfolyam.

Forrás: livemint.com; fxstreet.com; goldprice.org