A FAO közel 200 tagja a következő évtized agrár-élelmezési prioritásairól dönt.

Kezdetét vette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Konferenciájának 42. ülésszaka, ahol elhangzott többek között a szervezet főigazgatója, Csü Tung-jü, Sergio Matterella Olaszország elnöke és Ferenc Pápa szenvedélyes felhívása a tényleges lépésekért és innovatív megoldásokért, hogy egy jobb és zöldebb világot hozzunk létre, amely a hatékony, ellenálló, befogadó és fenntartható agrár-élelmezési rendszereken nyugszik, biztosítva mindenki számára az egészséges és elérhető táplálkozást válságálló módon.

A FAO Konferenciája a szervezet legfelsőbb döntéshozó szerve, melyre kétévente kerül sor. Itt határoz a FAO mintegy 200 tagállama – köztük 1967 óta Magyarország – a szervezet prioritásairól és költségvetéséről, illetve szavaznak a mezőgazdaságra és élelmezésre vonatkozó ajánlásokról.

Először fordult elő, hogy a FAO Konferenciát virtuálisan tartották – a június 14-i megnyitóhoz rekordszámú résztvevő csatlakozott, ezen belül is 119 miniszter és miniszter-helyettes.

„Több mint egy éve tart a járvány és már láthatók ennek hosszú távú hatásai az agrár-élelmezési rendszerekre, ahogy romlik az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete szerte a világon, de leginkább a válság sújtotta országokban,” – mondta Csü Tung-jü.

„Hogy megvalósítsuk, amit 2030-ra kellene elérnünk, az előttünk álló kihívásokat az agrár-élelmezési rendszerek lencséjén keresztül kell szemlélnünk és holisztikusan cselekednünk,” – tette hozzá.

Ehhez, mondta a FAO főigazgatója, több hangsúlyt kell helyezni a tudományos, innovatív és digitális megoldásokra, hogy ezek alapvető elemei legyenek a jövő mezőgazdaságának.