Kevésbé lesz kellemes kiszállni a szuperállampapírból, ami kettős hatást hozhat.

Bár az állampapírok kockázatmentesek, tőkegarantáltak és kiszámítható befektetési eszközök, az elmúlt időszakban bőven volt izgalom a lakossági állampapírpiacon. Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) ugyanis egyre vonzóbb a lakosság számára az elszálló infláció miatt. A folyamat vesztese az eddigi sztár Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), amelynek most visszaváltási kondícióit szigorították meg.

Eddigi nagy előny volt

A szuperállampapír egyik legnagyobb előnye a többi kötvénytípussal szemben a rugalmas visszaváltás volt. A MÁP+ ugyanis évente 5 munkanap erejéig – a kamatfizetés hetén – díjmentesen, azaz 100 %-os árfolyamon visszaváltható. Ráadásul az év többi részében is mindösszesen 0,25%-os költséggel kell számolnia azoknak, akik idő előtt visszaadják a kötvényeiket.

A nyomdai szuperállampapírnak a Kamatozó Kincstárjegy is versenytárs

Ezzel szemben a PMÁP esetében legtöbbször 98 %-os, vagy 99 %-os visszaváltási árfolyamokkal találkozhattunk. Így egy lejárat előtti értékesítés esetén (például ha valaki csupán 1 évre helyezné el állampapírban megtakarításait) jelentős előnye volt a szuperállampapírnak. Olyannyira, hogy emiatt még magasabb infláció kellett ahhoz, hogy a PMÁP így is vonzóbb alternatíva lehessen.

Kettős hatást hozhat a változás

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) alapján viszont a fenti előny csökken, ha nem is szűnik meg. A MÁP+ ugyanis már mindössze 99,5 %-os árfolyamon váltható vissza – ez még mindig több, mint amit a PMÁP esetében tapasztalhatunk, de szűkülésnek indult az olló. Első ránézésre úgy tűnik, hogy ezzel kevésbé lett vonzó a szuperállampapír, ami egyébként is kevesebbet fizet ebben az inflációs környezetben.

A másik hatás azonban még fontosabb lehet, ez pedig a már meglévő szuperállampapírokra vonatkozik. Ezzel a szigorítással ugyanis kevésbé éri meg kiszállni a kötvényből, és más befektetési lehetőség után nézni – akár a jelenleg magasabb kamatot fizető prémium papírokba csoportosítani a pénzt. A lépéssel némileg csökkenhet tehát a pénzáramlás a MÁP+-ból a PMÁP-ba, ami a költségvetés számára nem egy jó folyamat az államadósság finanszírozása szempontjából.