Infláció és energiaválság – egyszerre.

Nagyon nehéz tél következhet, ha az Európában (és általában a világgazdaságban) látott folyamatok kontroll nélkül folytatódnak tovább. Az energiaárak ugyanis elszálltak, a mai áremelkedés jól mutatja, hogy mekkora dráguláshoz vezet az ellátásbiztonságban bekövetkező bármilyen bizonytalanság. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy az általános infláció is száguld – bajban lehet télen a kontinens, ha nem történik beavatkozás.

Szárnyaló gázár – bajban lehetnek a háztartások

A hétvége talán legfontosabb híre, hogy Oroszország egyelőre nem indította újra a gázszállítást az Északi Áramlat-1 gázvezetéken technikai problémák, illetve gázszivárgás miatt. Újra nőtt tehát a bizonytalanság a téli gázellátás kapcsán, márpedig az idő egyáltalán nem Európának kedvez. Nem tudni ugyanis, hogy valóban technikai problémákról van szó, vagy pedig nem véletlen a leállás. Az Oroszországra az Ukrajna elleni háború miatt kivetett szankciókra adott válasz is lehet ugyanis a lépés az orosz fél részéről.

Újra szárnyal a gázár, egyre nagyobb a baj (www.shutterstock.com)

A hír óriási emelkedést idézett elő a gáz árfolyamában hétfő reggel, ez pedig tovább nehezíti az európai döntéshozók dolgát. Az ugyanis világos, hogy a jelenlegi piaci árakat nagyon nehezen tudnék kifizetni a háztartások, és ez nem csak a régiónkra igaz. A földgáz piaci ára ugyanis köbméterenként jócskán 1000 forint felett ingadozik már, ez pedig nagyjából harmadával több, mint az itthon átlagfogyasztás felett fizetendő ár. Nem véletlen, hogy egyre több (legutóbb cseh) javaslat érkezik, hogy közös uniós fellépés történjen az energiaválság megfékezése érdekében.

És itt az infláció is

Az energiaárak elszabadulása önmagában nagy problémát jelent és felfelé hajtja az inflációt, hiszen szinte nincsen olyan vállalkozás vagy háztartása, amely ne fogyasztana gázt és villamos energiát. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni a szárnyaló inflációról sem, Magyarországon júliusban 13,7 % volt az éves alapú drágulás, az eurózónából ismert már az augusztusi adat, amely 9,1 %-os pénzromlást mutat. Ráadásul a dollár erősödése miatt szenved a többi deviza, a forint is kritikus szinten áll. Így, hogy egyébként is rég nem látott csúcson vannak a megélhetési költségek, a tél igen nehéznek néz ki – nem lenne meglepő, ha a kormányok programok sorával állnának elő erre az időszakra.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/europai-unio-energiaar-szabalyozas-arsapka-rezsicsokkentes.758598.html

Címlapkép forrása: Shutterstock