Aggasztó hónapok elé nézhetünk.

Az elmúlt hónapok egyik legforróbb témája az energiaárak brutális emelkedése. Már tavasszal sem volt túlságosan jó a helyzet, a nyáron azonban az európai gázár ismét többszörösére emelkedett. Továbbra is nagy a bizonytalanság így a téllel kapcsolatban, ráadásul a Gazprom előrejelzése szerint olyan energiaárak jöhetnek, amelyek egészen elképesztő rezsiszámlákat hoznának el piaci árak mellett.

További áremelkedés jöhet

A Gazprom még augusztus közepén adott ki előrejelzést arra vonatkozóan, hogy milyen tőzsdei árfolyama lehet a földgáznak a téli hónapokban. Az orosz energetikai óriás szerint télre 4000 dollár köré emelkedhet 1000 köbméter gáz azonnali ára, ami még a jelenlegi szintekről is durva megugrást jelentene. Főleg úgy, hogy az utóbbi napokban láthatunk némi esést az irányadónak számító holland TTF gáz árfolyamában.

Elszállhatnak az árak a Gazprom szerint (www.shutterstock.com)

Természetesen messze nem biztos, hogy a Gazprom előrejelzése valóra válik, ráadásul értelemszerűen az orosz vállalat nem biztos, hogy teljes elfogultság nélkül nyilatkozott a várható árfolyamról. Ugyanakkor a tendenciákat nézve egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak az, hogy a következő hónapokban még tovább emelkednek az energiaárak. A tél ugyanis közeleg, és az Oroszországtól való energetikai függetlenségnek meg lehet az ára, gyakran hallhatunk már arról, hogy Európában is leállhatnak gyárak, lehetnek hidegebbek a lakások, ha elfajulna a helyzet.

Mi lesz a rezsicsökkentéssel?

Jelenleg a rezsicsökkentés módosításával az átlagfogyasztásig nagyjából 100 forintot kell fizetnünk egy köbméter gázért, az átlagfogyasztás felett pedig az ősztől 750 forint körüli összeget. Mindez megterhelő lehet sokak számára, ugyanakkor fontos tudni, hogy a 750 forintos ár sem a piaci árat jelenti. A kormány ugyanis még ebben is kedvezményt nyújt, hiszen jelenlegi árfolyamok alapján már bőven 1000 forint feletti összegbe kerülne egy köbméter földgáz. A fenti előrejelzés teljesülése esetén ez még 1500 forint fölé is nőhet. A nagy kérdés az, hogy ebben az esetben az államháztartás, vagy a lakosság fizeti meg az óriási nőtt árakat – mindkettő esetén nehéz tél elé nézhet a gazdaság.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.reuters.com/business/energy/russias-gazprom-warns-european-gas-prices-could-climb-further-60-2022-08-16/