Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken arról beszélt, hogy többet nem lenne tartósan béke Európában, ha Oroszország nyerné meg a háborút.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken arról beszélt, hogy a minden tagország közös biztonsági érdeke, hogy a NATO továbbra is támogassa Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben. Ukrajna folyamatos támogatása kiemelten fontos, mivel a NATO-főtitkár szerint nem lenne többet tartósan béke Európában, amennyiben Oroszország nyerné meg a háborút.

„Ukrajna további támogatása a legjobb módja annak, hogy növeljük a konfliktus békés megoldásának esélyét” – monda el Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken. A jövőhéten Stoltenberg várhatóan találkozik Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is, és a további katonai támogatás menetéről tárgyalnak. Az orosz-ukrán konfliktus továbbra sem enyhül, mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett el február óta. A konfliktus az orosz és az ukrán gazdaságot is „kínozza”.

Továbbá a főtitkár azt is megemlítette, hogy a NATO jelenleg nem tekinti Kínát ellenségnek, megjegyezve azonban, hogy Kína világszerte növeli katonai jelenlétét. Finnország és Svédország NATO csatlakozási kérelmére vonatokozóan Stoltenberg elmondta, hogy a döntés jóváhagyása után a katonai szövetség még erősebb lesz. A főtitkár bízik abban, hogy minden NATO tagország támogatni fogja a finn és svéd csatlakozási kérelmet.