7,4 %-kal nőttek az árak decemberben- érdemes lesz figyelni a jegybank reakcióját.

A 2021-es év utolsó hónapjában sem lassult a pénzromlás üteme Magyarországon. Éves összevetésben 7,4 %-s volt decemberben az infláció, ez megegyezik a novemberi adattal. Úgy tűnik, a vártnál is nehezebb lesz az infláció elleni küzdelem, bár a kormány sorra bejelentett intézkedései némileg segíthetnek. A decemberi adattal számolhatóvá vált az egész éves infláció; 5,1 %-kal nőttek az árak 2021-ben.

Nem csökken a nyomás

A közzétett adat felülmúlta az elemzők várakozását is. Maradt ugyanis 14 éves csúcson az infláció, ami komolyan feladhatja a leckét a jegybanknak is. Decemberben a legjelentősebb mértékben az étolaj drágult az egy évvel korábbiakhoz képest, de a liszt és a margarin is több, mint  ötödével drágult egy év alatt. Jelentősebben emelkedett a kenyér, a baromfihús és a tej ára is – a járműüzemanyagok több, mint negyedével lettek drágábbak egy év alatt.

Az étolaj drágulása volt az egyik leglátványosabb

Mit lép a jegybank?

Az inflációs adat a jegybank monetáris politikája szempontjából is kiemelt jelentőségű. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fő mandátuma ugyanis az árstabilitás elérése és fenntartása, és a decemberi inflációs adat is beláthatatlan távolságra van a központi bank 3 %+-1 %-os célsávjától. Az inflációs nyomás tavasz végi erősödésétől emeli is az irányadó rátát az MNB, 2021. során 0,75 %-ról egészen 4 %-ig emelte a kamatszintet.

Nagy hatással van az inflációs adat az MNB politikájára

Idén azonban még nem emelt kamatot a jegybank, tegnap és az azt megelőző csütörtökön sem változtatott a november óta irányadónak számító egyhetes betéti tender kamatán az MNB. Ennek oka lehet, hogy a forint enélkül is jelentős erősödésbe kezdett. Egyértelmű ugyanakkor, hogy a jegybank számára jelentős nyomást jelent a decemberi inflációs adat is, még akkor is, ha az ő prognózisaik is tartós inflációs nyomást mutatnak. Kérdés lehet a következőkben, hogy a kormány intézkedései mennyivel lassítják a pénzromlást, és a választások után milyen költségvetési politika következik. Ettől függhet ugyanis a jegybank 2022-es monetáris politikája, és így végső soron a magyar fizetőeszköz árfolyama is.

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2112.html