Gyorsul a járvány hazánkban is.

Több, mint másfél évvel a járvány európai kitörése után sem búcsúzhattunk még el a koronavírustól. Magyarországon a tavasszal egy világszinten is kiemelkedő gyorsaságú oltási kampány zajlott le, aminek köszönhetően az átlagosnál jóval hamarabb visszanyerhettük a régi életünk legnagyobb részét. Most azonban igen gyors ütemben romlanak a járványügyi adatok, és ez sajnos már a halálozások számában is látszik. A nagy kérdés, hogy megmarad-e egészségügyi problémának a járvány negyedik hulláma, vagy a gazdaság és a tőzsde szempontjából is néznünk kell a helyzetet.

Ugrik a fertőzésszám

A ma reggeli adatok szerint 24 óra alatt 2361 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ami körülbelül féléves csúcsot jelent. Ezzel párhuzamosan a pozitív tesztek aránya már 10 % fölé nőtt, ami a járvány elszabadulására utal. Közben meredeken emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is. A szakértők már nyár közepén felhívták a figyelmet a nemsokára berobbanó járványra; ha akkor nem is, most beigazolódni látszik a feltevés.

Még mindig nem felejthetjük el a járványt, s talán a maszkokat sem (www.shutterstock.com)

A talán legfontosabb mutatóban, a napi elhunytak számában is egyre szomorúbb a helyzet; már minden nap kétszámjegyű adatok érkeznek, ami a súlyos esetek bővülésére utal. Eközben a lakosság 40 %-a még mindig nem oltotta be magát, ők vannak kitéve valószínűleg a leginkább a járvány okozta veszélynek.

Jönnek-e lezárások?

Az egészségügyi aggodalmak után persze a legfontosabb kérdés, hogy számítanunk kell-e újra lezárásokra, mint az előző 3 hullám során. Az alapvető forgatókönyv és kommunikáció egyelőre Magyarországon az, hogy nem kell nagyobb korlátozásokra számítani. Ennek oka, hogy az oltásra a lehetőség már adott, Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte nemrég: a kormány lehetőségei az oltás hangsúlyozásán merülnek ki jelenleg. Emellett jelezte (ahogy több vezető kormánytag is), hogy elsősorban az oltatlanokat érintenék a korlátozások, az oltottak számára a cél a minél szabadabb élet biztosítása.

Üres Hősök tere tavasszal – jelenleg ez a veszély még nem fenyeget

Néhány iskolában azonban már foganatosították intézkedéseket, mint a kötelező maszkviselés, vagy bizonyos távolságtartás. Az is egyértelmű, hogy egyre több emberen láthatunk maszkot annak ellenére, hogy nem kötelező a használata. Bizonyos mechanizmusok már elindultak tehát a társadalomban a járvány megfékezése érdekében, ezek azonban nem gyakorolnak jelentős hatást a gazdaságra, a tőzsdékre. Még egy kötelező maszkviselés és távolságtartás is csak a nagyobb rendezvényeket veszélyeztetné, amit azért nem valószínű, hogy látnánk az OTP vagy a Mol árfolyamában. Egyelőre tehát a tőzsdét elkerülheti a járvány – érdemes azonban követni az adatokat, mert egy nem várt berobbanás aligha maradna intézkedések nélkül.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/5-millio-932-ezer-beoltott-2361-az-uj-fertozott-elhunyt-20-beteg