A két új kibocsátás között dőlhet el a verseny.

Jelentős változásokon ment át az utóbbi időben a lakossági állampapírpiac. Az emelkedő inflációs-, és kamatkörnyezet miatt az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) is emelnie kellett a lakosság számára elérhető állampapírok kamatait, és új állampapír is bevezetésre került. Így viszont a korábbi fix kamatozású szuperállampapírral szemben most a legkedvezőbb kötvények változó kamatozásúak – mutatjuk, hogy mitől függ a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) hozama!

Legjobbak az újak

A mostani lakossági állampapírstruktúrában kétségtelenül a PMÁP és a BMÁP nyújtja a jelenlegi környezetben a legkecsegtetőbb kamatot. A PMÁP inflációkövető állampapír, efelett fizet a 2027-ben lejáró kötvény 0,75 %-os, a 2029-ben lejáró típus pedig 1,5 % kamatprémiumot. A szeptember végétől kibocsátott állampapírok sajátossága viszont, hogy az első évben fix, 11,75 %-os kamatot fizetnek, és ezután vált csak változó kamatozásra az értékpapír.

Nagyot nőttek a lakossági állampapírok hozamai (www.shutterstock.com)

A több év szünet után életre hívott, 3 éves futamidejű BMÁP ezzel szemben rögtön változó kamatozással indít. A kamatbázis ennél a kötvénynél a meghatározás előtti utolsó 4 eredményes 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozam, súlyozva az elfogadott mennyiségekkel. Ezen felül fizet a BMÁP 1 % kamatprémiumot, így alakul ki a 3 havonta változó kamatszint. Jelenleg 11,32 %-os évesített kamatozással kapható az állampapír, a kamatfizetés pedig szintén 3 havonta történik.

Ezeket kell figyelnünk

Kimondható egyértelműen, hogy 1 évre például kedvezőbb a fenti állampapírokat venni, mint szuperállampapírt, vagy Egyéves Magyar Állampapírt. Az viszont már nem mondható ki egyértelműen, hogy a BMÁP vagy a PMÁP a jobb döntés. Hiszen előbbi a Diszkont Kincstárjegyhez, egyszerűsítve a kamatkörnyezethez, utóbbi pedig az inflációhoz van kötve. Figyelnünk kell tehát, hogy melyik mutató értéke lesz magasabb, persze a kamatprémiummal is számolva. Az inflációt havonta közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), azonban fontos, hogy éves átlagos inflációt kell néznünk – amelyet szintén a KSH oldalán tudunk nyomon követni. A Diszkont Kincstárjegy aukciók átlaghozamáért pedig a www.akk.hu-ra kell ellátogatnunk, ahol naprakész információkat kapunk a 3 hónapos kötvények értékesítési adatairól. Érdemes mind az inflációt, mind a kamatkörnyezetet figyelemmel kísérni, hogy a továbbiakban is a lehető legjobb hozamot kínáló állampapírt válasszuk.

www.allampapir.hu