Egyáltalán nem közömbös a magyar fizetőeszköz számára az energiaszámla, és a rezsicsökkentés módosítása sem.

Az elmúlt heteknek nagyon sok olyan gazdasági témája van idehaza, amelyek szinte kivétel nélkül mindenkit érintenek. Ide tartozik az elszálló forintárfolyam, a gázár emelkedése és a rezsicsökkentés módosítása. Ráadásul ezen dolgok nagyon jelentős mértékben összefüggenek, és természetesen nem arról van csak szó, hogy a magas gázár miatt döntött a kormány a rezsicsökkentés visszafogásáról.

Magas gázár – gyenge forint

A forint árfolyamát rengeteg tényező befolyásolja, a jegybanki politikától kezdve a nemzetközi piaci hangulaton át az inflációs adatokig. Jelentős befolyásoló tényező a befektetők megítélése általános megítélése az ország fiskális és makrogazdasági helyzetéről is. Ezt jelzi jól a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi egyenleg alakulása; márpedig ezekben jelenleg nem állunk túl jól. Amíg ez így van, addig pedig folytatódik a tőke kiáramlása az országból.

Szárnyal a gázár az orosz-ukrán háború következményei miatt (www.shutterstock.com)

A helyzet oka pedig nagyon számottevő részben az úgynevezett magas energiaszámla. A nyersanyagok ára ugyanis az orosz-ukrán háború kezdetével az égbe szöktek, a szankcióknak és az orosz energiahordozók körüli konfliktusokkal pedig még tovább emelkedtek. Márpedig a magyar állam kénytelen megvásárolni ezeket, devizáért végeredményben. Közvetlenül és közvetetten is negatívan hat tehát a forintra a gázár növekedése, ez is az egyik oka például a magyar fizetőeszköz mai gyengeségének.

Rezsicsökkentés csökkentés – erős forint

Többek között a magas gázár miatt hozta meg a kormány a döntést, hogy az átlagfogyasztás felett a korábbiaknál jóval magasabb (bár még mindig nem piaci) árat kell fizetnie a háztartásoknak a rezsiért. Amennyire negatív hír ez a magyarok érintett hányadának, annyira jó hír a költségvetési stabilitás szempontjából. Márpedig utóbbival kapcsolatos helyzet is volt az oka annak, hogy az elmúlt időszakban a forint ilyen tempóban gyengült a főbb devizákkal szemben.

Míg a gázár növekedése tehát negatívan hat a forintra, addig a szigorúbb kormányzati fellépés erősítheti a magyar fizetőeszközt. Látható tehát, hogy a forint árfolyam minimum duplán is függ az energiaáraktól, és azok következményeitől. Így a hazai pénznem mozgásának kitalálásakor érdemes erre is kiemelten figyelemmel lenni, minimum addig, amíg nem konszolidálódnak az energiaárak.

Címlapkép forrása: Shutterstock