Emelkedik több kötvény hozama, és nemsokára új papírok is kibocsátásra kerülnek.

Az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) évek óta célja, hogy növelje a lakosság szerepét az államadósság finanszírozásában. 2019-ben a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bevezetésével célt is ért az ÁKK, azóta azonban sokat változott a világ. Erre reagálva újul meg az állampapírpiac, már a mai naptól fontos változások lépnek életbe, de lesznek még új információk a hónap folyamán.

Nő 3 állampapír kamatozása

Szeptember 19-től, azaz a mai naptól jelentősen emelkedik 3 rövid lejáratú állampapír hozama. Az Egyéves Magyar Állampapír kamata 4,75 %-ról 7 %-ra emelkedik, és ugyanezen a változáson megy keresztül a postákon nyomdai formában kapható Kincstári Takarékjegy is. A kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy kamatszintje pedig 7,5 %-ra emelkedik a korábbi 5,5 %-ról. Fontos tudni, hogy a megemelkedett hozamok csak a mai naptól, újonnan vásárolt papírokra vonatkoznak, a korábban vásárolt állampapírok esetében az akkor aktuális kondíciók élnek tovább.

Továbbra is népszerű a biztonságos befektetést nyújtó állampapír Magyarországon

Ezzel a rövid futamidejű papírok is minden szempontból lekörözték a MÁP+-t, a szuperállampapír ugyanis egy év alatt átlagosan 3,75 %-os kamatot fizet. Ráadásul az 5 éves futamidő utolsó évében is csupán 6 %-ot ad a korábban legnépszerűbb kötvény, ami szintén kevesebb, mint a rövid állampapírok most megemelt kamatszintje. A fix kamatozású állampapírok esetében tehát fordult a sorrend; korábban évekig az egyéves értékpapírok vásárlása tűnt rossz döntésnek minden szempontból, most pedig a szuperállampapír veszthette el vonzerejét.

Jönnek még változások

10 nap múlva, szeptember 29-én lesz először vásárolható a Bónusz Magyar Állampapír, amelynek kamatozása a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyéhez lesz kötve. Ennél többet jelenleg nem tudunk az újra bevezetésre kerülő állampapírról, de szinte biztosak lehetünk a két számjegyű induló hozamban. Változások várhatók az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír esetében is, ezek nyilvánosságra kerülését szintén szeptember végére ígérte az ÁKK. Nemsokára tehát még több információt kapunk ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhassunk az állampapír portfóliónk kapcsán. A változó infláció-s és kamatkörnyezetben mindenképpen érdemes lesz mérlegelni az összes lehetőséget, közel sem olyan egyértelmű ugyanis a választás, mint korábban megszokhattuk. Szerencsére azonban az állampapír nyújtotta biztonság, valamint a kamatadó mentesség továbbra is marad.

https://www.akk.hu/download?path=2cdc0f8b-787a-4715-a2a9-ceec2b90ca9e.pdf