Önmagát kioltó jelenség az infláció, csakhogy ez nem olcsó folyamat.

Olyan időket élünk, amikor sajnos nem a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés és az árstabilitás jellemzi a makrogazdasági környezetet, hanem az elszaladó infláció és a növekedés lassulása. Októberben már 21,1 %-kal voltak magasabbak az árak Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint. Most az lehet a legfontosabb, hogy végül mi fogja legyőzni az inflációt, és mikor ér már véget a folyamatos drágulás a boltokban.

Kamatemelés, forint, árcsökkenés

Az egyre nagyobb ütemű pénzromlás ellen a jegybank monetáris szigorítással, azaz leginkább a kamatszint emelésével tud küzdeni. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg is teszi, több, mint egy éven keresztül emelték az alapkamatot, és egyéb eszközökkel is támogatja a központi bank az infláció letörését. Mindez segítheti azt, hogy a forint is erősödjön. A magyar fizetőeszköz árfolyama szintén hatással van a hazai árszínvonalra, gondoljunk csak az importcikkekre, amelyeket forintért vásárolunk meg.

Egyre csökken a vásárlóerő, és ebben a forint gyengesége is szerepet játszik

Természetesen lehet bízni az árak csökkenésében is; a gázárak elmúlt hónapokban látott esése csökkentheti az inflációs nyomást, és ugyanígy drukkolhatunk annak is, hogy az olajárak alacsonyabb szinten stabilizálódjanak. Emellett az Amerikai Egyesült Államokban például már csökken az infláció, ez pedig előrevetíti, hogy a globális ellátási láncok problémáiból fakadó inflációs hatás csökkenésnek indulhatott.

Infláció az infláció ellen

A magas infláció letörését a fenti tényezőktől várjuk elsősorban, holott maga az infláció a leghatékonyabb ellenszer. Gondoljuk végig, ha mi történik, ha egyre magasabbak az árak! A bérek valószínűleg nem tudják olyan tempóban követni már az áremelkedést, hogy a vásárlóerő megmaradhasson. Ennek köszönhetően viszont egyre olcsóbb termékeket, egyre kevesebbet vásárolunk, mígnem végül lassan eltűnik a fizetőképes kereslet. Így viszont már csökkenésnek indulnak az árak, vagy legalábbis megáll a pénzromlás, hiszen már kevesen tudják megfizetni az adott terméket, vagy szolgáltatást – tehát az infláció legyőzi előbb-utóbb önmagát, de ennek jelentős életszínvonalbeli csökkenés is lehet az ára a társadalom bizonyos rétegeiben.

Címlapkép forrása: Shutterstock