Robert Shiller “Buy-on-Dips Confidence Index” nevezetű mutatója, emelkedő trendet jelez előre.

Az “U.S. Buy-on-Dips Confidence Index” nevű indexet két évtizeddel ezelőtt a Yale Egyetem munkatársa, Robert Shiller hozta létre. Az index egy havi felmérésen alapul, amelyben a befektetőket arra kérik, hogy egy 3%-os piaci csökkenést követő napon tippeljék meg a piac irányát.

Az adatok elemzése azt jelzi, hogy az indexnek kontra jelzése van. Vagyis a magas értékek – a nagyfokú bizalom abban, hogy a piaci esést gyors fellendülés követi – rossz jel. Az alacsony értékek ezzel szemben bullish jelzést jelentenek.

Az elmúlt nyáron az index alacsonyabb volt, mint az összes többi havi érték 7%-a, amióta Shiller az 1990-es években elkezdte ezt a felmérést. Bár ez önmagában nem elég ahhoz, hogy lenyűgözze a recessziót kiáltókat, az is biztató, hogy az index azóta nem ugrott meg jobban. A normális minta szerint a bikamutató mindig akkor ugrik meg, amikor a piac rallyba kezd. Az index azonban jelenleg a történelmi eloszlásnak csak a 20. percentilisénél áll. A legutóbbi érték valójában még alacsonyabb, mint a 2020 márciusában, a COVID-19 világjárvány alatt mért érték.

Van erő a piacban?

Továbbá, még ha egy erős rally létre is jön, nem tudhatjuk, hogy ez egy új bikapiac kezdete lesz-e, vagy csak egy medvepiaci rally. A válasz legalábbis részben attól függ, hogy a befektetők milyen lassan vagy gyorsan nyerik vissza a bizalmukat. Egyelőre az elemzés azt sugallja, hogy az elkövetkező hetekben erős rally valószínűsíthető.

Forrás: www.marketwatch.com