A vendégéjszakák száma 2020 áprilisához képest közel háromszorosára nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 91%-kal csökkent.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására[1] a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken[2] (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma áprilisban 87%-kal esett vissza a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94%-kal csökkent. 2020 áprilisához képest a megfigyelt mutatók növekedése látható, a vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt.

2021. áprilisban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A belföldi vendégek száma 21 ezer fővel, a vendégéjszakáké 76 ezer éjszakával lett nagyobb. A vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 138 ezer volt. Az éjszakák 61%-át szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év áprilisi forgalmat 31, illetve 17%-kal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (közel négyszeres).
  • A külföldi vendégek száma 20 ezer fővel, a vendégéjszakáké 61 ezer éjszakával nőtt. A szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére növekedett 2020 áprilisához képest. Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,1 milliárd forinttal nagyobb volt, 4,4 milliárd forintra nőtt.

2021. áprilisban:

  • 1261 kereskedelmi szálláshely, köztük 475 szálloda és 570 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.
  • Az összes vendégéjszaka 63%-át a belföldi vendégek töltötték el.

2021. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 81%-kal kevesebb, összesen 797 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 76, a külföldiek 87%-kal kevesebb (512 ezer, illetve 285 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 82%-kal csökkent, és 15,5 milliárd forintot tett ki.

[1] 2020. november 10. és 2021. május 1. között a koronavírus okozta járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések értelmében a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhattak.

[2] A magán- és egyéb szálláshelyek nem tartoznak a kereskedelmi szálláshelyek közé. Az egyéb szálláshelyek a nem magánszemélyek által üzemeltetett, jellemzően a magánszálláshelyeknél nagyobb kapacitású szálláshelyeket jelentenek, például egy társasházban több lakás rövid távú bérbeadása egy üzemeltető által.