2022 márciusában az ipari termelés volumene 3,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2%-kal nőtt. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás – elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt – számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. februárinál 0,1%-kal kisebb volt.

2022. márciusban:

 •  Az ipari termelés volumene 3,6%-kal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt márciusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz képest 0,1%-kal mérséklődött.
 • Az ipari export volumene 2,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 27%-át képviselő járműgyártás kivitele 18,2%-kal visszaesett, a 15%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1%-kal nőtt.
 •  Az ipar belföldi értékesítése 11,8, a feldolgozóiparé 12,4%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 •  Az iparon belül döntő (97%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,0, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,2, a csekély súlyú bányászaté 9,6%-kal bővült.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22%-át képviselő járműgyártás 13,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 20, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,3%-        kal csökkent.
 •  A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,2%-kal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28%-kal bővült.
 •  A feldolgozóiparból 11%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,2%-kal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Összesen három alágazatban csökkent a termelés, leginkább a kis súlyú dohánytermék gyártásában (–10,4%). A legnagyobb súlyt (22%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,5%-kal mérséklődött, míg a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása 32%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest.
 •  Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 23%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitele csökkent.
 •  Tovább gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásában: márciusban 22%-kal emelkedett a kibocsátás. A két legnagyobb alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 67, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 11,2%-kal nőtt.
 •  A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,6%-kal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 •  Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás 1,7%-kal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, ami a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások csökkenésének az eredője.
 • Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (–0,6%) és Nyugat-Dunántúlon (–12,8%) csökkent. A többi régióban 0,4 és 18,5% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.
 •  A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7%-kal nagyobb volt a 2021. márciusinál. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány március végén 26%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest:

 •  Az ipari termelés 5,5%-kal nőtt. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 5,1, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,0%-kal emelkedett.
 •  Az ipari termelés a régiók közül csak Dél-Dunántúlon (–0,6%) és Nyugat-Dunántúlon (–7,0%) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 15,7%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 3,4 és 11,1% között.