Az eddigi erősödés után újra itt a 400 körüli euróárfolyam.

Tegnap még arról írhattunk, hogy a magyar fizetőeszköz kifejezetten szép erősödést mutatott fel az utóbbi időben. A forint ugyanis az országspecifikus befektetői bizalom lassú visszatérésének, a jó nemzetközi piaci hangulatnak és a határozott jegybanki lépéseknek hála sokat erősödött a júliusi mélypont óta a főbb devizákkal szemben. Azóta viszont fordult a széljárás, így újra a kritikus 400-as érték közelében mozog az EUR/HUF kurzus.

Pedig minden jól alakult

A forint annak ellenére tudott jó teljesítményt produkálni, hogy közben újabb, rekord inflációt mutató adatsort közölt tegnap reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH számítása szerint ugyanis júliusban 13,7 %-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az elemzőket és a piacot is meglepő ütemű pénzromlás rámutat, hogy hazánkban még korai fordulatról beszélni az árstabilitás tekintetében, és a jegybank számára továbbra is az infláció leküzdése a legnehezebb feladat.

Nem érkezik az olaj Oroszországból, megütötték a forintit is (www.shutterstock.com)

Éppen utóbbi miatt bíztak abban a piaci szereplők, hogy további kamatemelések jönnek, amelyek megvédik a magyar fizetőeszközt a gyengüléstől. Csakhogy a tegnapi hír arról, hogy napok óta nem érkezik olaj a Barátság kőolajvezetéken át az országba, mindent borított. Az ország energiaellátása nagyban függ ugyanis az említett csatornától, a Mol számára is ez a nyersolaj legfőbb forrása. Ha csupán technikai leállásról is van szó, a kiélezett helyzetben minden hasonló hírre heves eladásokkal reagálhatnak a befektetők, ami a magyar eszközöket, és így a forintot illeti.

Újra a szokásos dilemma

A tegnap óta tartó gyengülésével a forint újra a már jól ismert 400-as értékig esett az euróval szemben, A lélektanilag és technikailag is kulcsfontosságú szint ezért újra eldöntheti az irányt. Ha ezt jelentősen meghaladná az euróárfolyam, akkor újra lenne esély a trendszerű gyengülés folytatására, akár újabb történelmi mélypont felé haladva. Erősödés esetén a 394-395 körüli zóna legyőzése várhat újra a hazai pénznemre, utána pedig a 390-es szint alá való süllyedéssel beszélhetünk jelentősebb fordulatról.