Erősödéssel kezdi a hónapot a forint, de még sok minden kellhet a tartós felértékelődéshez.

Nem sikerült jól befejeznie a júliust a magyar fizetőeszköznek, az új történelmi mélypontot is hozó hónapban gyengült a forint a főbb devizákkal szemben. Az augusztus viszont egyelőre jól alakul, az EUR/HUF kurzus ugyanis süllyedésbe kezdett, közelebb került a lélektanilag és technikailag is kulcsfontosságú 400-as szint legyőzése az euróval szemben.

Nyugodtabb hangulat

A forint mai erősödésének konkrétan megnevezhető oka nincs, ezért inkább az általános piaci hangulatban érdemes keresni a magyarázatot. Azzal, hogy a kormány kiigazító intézkedéseket hoz a költségvetési egyensúly helyrebillentése érdekében, és fokozatosan kerülnek kivezetésre az árkorlátozások, a befektetők országspecifikus ítélete javulhat. Ehhez jön hozzá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozott küzdelme az infláció ellen, valamint az energiapiacon némileg megnyugvó kedélyek.

Pozitív irányba mozdulhatott az ország piaci megítélése

Erősítheti a forintot az is, hogy az amerikai fizetőeszköz egyelőre túl lehet a csúcsán, a Fed múlt heti döntése óta inkább gyengül a dollár. Mindez pedig jó hír a forinthoz hasonló feltörekvő devizák számára, nem véletlenül erősödött nagyot a hazai pénznem a Fed elnökének optimista beszéd után. Ráadásul ma a magyar tőzsdén is jó a hangulat, a sokszor ezt leíró OTP árfolyama szép emelkedést tud bemutatni.

Messze a pozitív trend

A fentiek ellenére viszont érdemes tudatosítanunk, hogy még nem beszélhetünk a forint markáns felértékelődéséről és jelentős fordulatról. Ahhoz ugyanis tartósan a 400 forintos érték alá kellene betörnie az EUR/HUF kurzusnak, különben újra könnyen elérhetőek a történelmi mélypontok is akár. A tartós erősödéshez több tényező együtt állására lenne szükség. Talán a legfontosabb az uniós pénzekről való megállapodás lehet, ennek hiányában a helyreállítási alap forrásai körüli viták további bizonytalanságot okozhatnak. A nemzetközi piacokon tapasztalható jó hangulat fennmaradása mellett a forintot tudná támogatni a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg javuló egyenlege is, valamint ezzel párhuzamosan a gázárak csökkenése.