Nem volt jó hete a forintnak.

Ez a hét is meglehetősen rosszul alakult a magyar fizetőeszköz számára, a forint ugyanis a dollárral szemben új mélypontra esett, az euróval szemben pedig megközelítette a júliusi mélypontot. Így 411 felett ragadt a hétvégére az EUR/HUF kurzus – az aggasztó gyengülési hullámnak jó pár külső és belső oka is van, ezeket mutatjuk most be.

Uniós pénzek, infláció és költségvetés

Alapvetően a forint árfolyama a legtöbb esetben jól tükrözi az országspecifikus szempontok befektetői megítélést, ezért az ebbe a kategóriába tartozó tényezők jelentős súllyal esnek latba. A leginkább fontos tényező most az uniós pénzek körüli vita a kormány és az Európai Bizottság között. Bár több kormányzati szereplő tett pozitív nyilatkozatokat a várható megállapodás kapcsán, a piac ezzel már valószínűleg nem éri be. A helyreállítási alapról és az uniós költségvetési forrásokról szóló hivatalos megállapodás bejelentése ugyanakkor megnyugtathatná a piaci szereplőket.

Nagyon sokat segíthetne a megállapodás az uniós forrásokról (www.shutterstock.com)

A forint árfolyamára természetszerűleg hat negatívan a vásárlóerő csökkenése, azaz a most már szinte elszaladó infláció. Ennek leküzdése érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) régiós összehasonlításban is magasra emelte az irányadó kamatszintet, azonban ez egyelőre még csak mérsékelni tudta a pénzromlás növekedésének ütemét. A piacokat aggaszthatja ezen felül a folyó fizetési mérleg helyzete, a gázárak emelkedése ugyanis szinte azonnali negatív hatást fejt ki a külkereskedelmi mérlegre, ráadásul deviza áramlik ki általa az országból.

Erősödő dollár, orosz-ukrán háború

A külső tényezők sem elhanyagolhatók ugyanakkor a forint jelenlegi helyzete szempontjából. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris szigorításának hatására ugyanis egyre erősödnek a recessziós félelmek, és mindeközben a dollár árfolyama is csúcsokat dönt. Mindez pedig kiemelten rossz hír a forinthoz hasonló sérülékeny devizák számára, ezt jól mutatja, hogy a dollárral szemben új mélypontra is esett a hazai pénznem a héten. Nem lényegtelen továbbra sem a szomszédunkban dúló háború, a földrajzi közelség miatt ugyanis kevésbé lehetnek vonzók a magyar eszközök a befektetői közeg számára. Ha már azonnali hatást nem is generál egy-egy hír a fegyveres konfliktus kapcsán, annak ténye folyamatosan nyomás alatt tartja a forintot is.