400 alatt az euróárfolyam, most van lehetőség a tartós fordulatra.

Az irányadó részvényindexek számára egyelőre nem alakul jól a keddi nap az utóbbi időszakban látott szárnyalás után. A magyar fizetőeszköz viszont ennek ellenére képes jelentős erőt felmutatni, az EUR/HUF kurzus bőven a kifejezetten fontos 400-as érték alá esett. Ha tartós marad az erősödés, akkor fordulatról is beszélhetünk, ehhez azonban további jó hírekre lehet szükség.

Ellenszélben erős

A forint nem túl sokszor mutatott be erősödést az elmúlt időszakban, akkor viszont jellemzően rendkívül pozitív nemzetközi befektetői hangulatban és a dollár gyengélkedése mellett sikerült ez. Most viszont egyáltalán nem áll fent egyik tényező sem, épp ellenkezőleg. A hazai pénznem mai rallyját tehát szinte biztosan nem általános, más devizákra is érvényes tényezők okozzák, hanem országspecifikus szempontokról lehet szó.

Javulhatott a befektetői megítélése az országnak

Ezek közé sorolható, hogy elmúlhatott a július elején tapasztalható extra bizalmatlanság a magyar eszközökkel szemben. Azóta ugyanis a kormány számos költségvetést kiigazító intézkedést jelentett be, valamint az uniós forrásokért is eltökélten küzdenek a kormányzati nyilatkozatok szerint. Enyhíthette a nyomást az is, hogy a Fitch másfél héttel ezelőtt végül nem módosított a magyar adósságbesoroláson, holott a negatív piaci légkörben felmerülhetett a leminősítés lehetősége is.

Fordulat közelében

Ahogyan tegnapi cikkünkben is jeleztük, a tartósabb pozitív fordulathoz mindenképpen szükséges az, hogy az EUR/HUF kurzus huzamosabb ideig a 400-as szint alatt tartózkodjon. Jelenleg az euróárfolyam 400 alatt van, ugyanakkor érdemes várni néhány napot hosszabb távú következtetések levonása előtt. Amennyiben képes lesz a forint akár a 395-ös szintig vagy az alá erősödni az euróval szemben, a mélypontoktól mérve már megerősített fordulatra is van lehetőség. Gyengülés esetén a 400-as szint jobb esetben már ellenállást jelenthet, de e fölé kerülve újra nem lehetünk biztosak abban, hogy véget ért a forint vesszőfutása.

Címlapkép forrása: Shutterstock