Csütörtök délelőtt 1 dollár már 420 forintot ért, a negatív amerikai hangulat ellenére is.

Mi történik Amerikában?

A héten komoly jelentések, döntések és események zajlottak le a világban. A legfontosabb ezek közül a Fed kamatdöntő ülése volt. Emellett kijöttek munkaerőpiaci számok, GDP előrejelzések és inflációs százalékok is.

A Fed szerdai ülésén, ahogy a piac is gondolta 75 bázis ponttal megemelte az irányadó kamatot. Azonban, ha a piaci várakozásokkal megegyező döntés született, akkor miért estek az amerikai indexek több százalékot?

Federal reserve épülete, Washington DC. USA.

A Fed elnöke Powell, egy szokásos sajtótájékoztatót tartott a gyűlés után. Itt az újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy a jegybanknak választania kell az infláció és a munkaerő piaci problémák között. Természetesen a jegybank az inflációt igyekszik elsődlegesen visszaszorítani, ezért hangsúlyozta ki, hogy számíthatunk még kamatemelésekre.

Ez a jövőbeli terv pedig egy negatív reakciót váltott ki a befektetőkből, hiszen az alapkamat megemelése a jelen helyzetben veszélyessé is válhat.

Mi a helyzet Európában?

A mai nap a Bank of England fog egy kamatemelésről szóló gyűlést tartani, ahol a várakozások szerint egy 40 éve nem látott emelést fognak megszavazni. Anglia számai emellett nem alakulnak fényesen, ezen az új miniszterelnök rendőrkanyarhoz hasonlítható gazdasági intézkedései igyekeztek segíteni. A héten megjelent adatok azonban egy recesszióba száguldó gazdaságot és egy gyengülő fontot vetítettek előre.

Ez a gazdasági állapot egész Európára jellemző. Az előző héten megjelent inflációs adatok alapján több ország történelmi problémákkal küzd. A Moody nem véletlen rontotta le a minősítését hat európai bankrendszernek (köztük a magyarnak is).

Az Euró és Dollár harca

Az EUR/USD árfolyam nyár közepe óta a paritás (euró=dollár) körül mozgott. 20 év után előszőr ért többet az amerikai valuta az európainál. Az elmúlt pár hét euró erősödést mutatott, ami azonban az új adatok megjelenését közepően átfordult a dollár javára. Az árfolyam jelenleg 0,97539-en áll.

A dollár erősödését Amerika kiváltságos helyzete magyarázza. Először is, a dollár a világ vezető valutája és pontosan ezért egy menekülő deviza. Másodszor, Amerika sokkal jobban kezeli a válságot, mint Európa, ez persze a földrajzi helyzetének is köszönhető. A nyugat gazdaságát az Egyesült Államok irányítja kétszáz éve, ennek is köszönhető Warren Buffetnek elhíresült mondata: “Never bet against America”.

Az inflációs számok, a GDP jövőbeli alakulása, a politikai stabilitás mind Amerika mellett szól, amennyiben dollár vagy euró a kérdés.

Miért 500-as USD/HUF?

Mi a helyzet a forinttal? A forint gyengül a dollár és az euró ellen is. Ennek számtalan oka van, de az igazi kérdés, hogy meddig? Jelenleg az euró/dollár árfolyam egy csökkenő trendben van több, mint fél éve. Ez jelenleg változatlannak tűnik. A dollár jobban erősödik, mint az euró és ez a különbség a jövőben várhatóan, nőni fog.

A forint romlása a dollár erősödésével elhozhatja az eddig soha nem látott 500-as szintet is. Az eddigi legmagasabb szint 450 forint egy dollárért. Ehhez hozzáadódik, hogy a karácsonyi időszakban a forint általában gyengülni szokott.

Mire érdemes figyelni?

Ahogy a devizák világában általában, úgy most is a befektetők szeme Amerika következő lépését lesi. A piac leginkább egy enyhített kamatemelési tendenciát szeretne látni.

Amennyiben a nagyhatalom jól kezeli a válságot, egy olyan dollárral találkozhatunk, amire még nem volt példa az Európa Unió történelmében.