Nem igazán látszik még a lejtmenet vége.

Ez a hét sem indul túl jól egyelőre a magyar fizetőeszköz számára. Egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy a 360-as kerek szint nem fogta meg az EUR/HUF keresztárfolyam emelkedését, a forint további gyengülését láthatjuk ugyanis. Bár a márciusi magasságok még messze vannak, már erősödnie kellene a forintnak a történelmi mélypont közeli euróárfolyam elkerülése érdekében.

Magas infláció, rossz hangulat

Nem mondhatjuk, hogy nincsenek jól elhatárolható okok a forint gyengülése mögött. A KSH jelentése szerint szeptemberben 5,5 %-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához képest, ami 9 éves csúcsnak felel meg. Úgy tűnik tehát, hogy a nyári, valamivel alacsonyabb infláció valóban csak a naptárhatásnak volt köszönhető, és újra az 5 % feletti pénzromlás időszakában vagyunk. Az ország fizetőeszköze számára értelemszerűen ez rossz hír, hiszen a csökkenő vásárlóerő nem teszi túl vonzóvá a forintot. Gondolhatnánk arra, hogy emiatt az MNB biztosan erősebben bizonyít, azonban ez nincs kőbe vésve; Virág Barnabás MNB alelnök korábbi utalásai szerint a 15 bázispontos kamatemelés maradhat az irányadó. Más kérdés, hogy más szigorítási eszközöket mennyire vet be az MNB, de ennek kiderülésére október 19-ig, a következő kamatdöntő ülésig kell várnunk.

8 nap múlva újra a jegybankon a forintpiac szeme

Emellett a romló nemzetközi hangulat sem segít túl sokat a sérülékeny devizákon, így a forint gyengülése is részben ennek is betudható. Ha hosszabb, elhúzódó és esetleg mélyebb korrekció lesz, akkor nem igazán számíthatunk a forint erősödésére. A múlt tapasztalatai alapján azonban amennyiben csak átmeneti a részvénypiacok elgyengülése, akkor a forint számára is van még remény az újbóli erősödő trendre.

Infláció – nemzetközi piacokon is felelős a rossz hangulatért (www.shutterstocks.com)

Most kellene erősnek lenni

Technikai szempontból nézve sok örömre nem lehet oka a forint erősödését váróknak. Lassan ugyanis a július végi mélypontokon tartózkodik az euróárfolyam; ennek áttörése esetén már az áprilisi, illetve márciusi magasságok meghódítása kezdődhet. Ez az út egyértelműen az újabb történelmi mélypontokhoz vezethet, azonban az eddigiek alapján a jegybank jó eséllyel felülírhatja a technikai elemzés következtetéseit akár egy esetleges szóbeli intervencióval.

Erősödés esetén a múlt héten már legyőzni próbált 355-ös érték lehet kulcsfontosságú; a 350 és 360 közötti sáv közepe ugyanis többször szolgált már támaszként, illetve ellenállásként is a múltban. Bár még a vágyálom kategória, de ennek legyőzése esetén lassan újra a 350-es szintnél találhatja magát a forint, ami teret nyithat az esetleges újbóli erősödő trendnek. A megvalósuláshoz fontos lenne a júliusi mélypontok előtti megállás, hogy esetlegesen dupla csúcsból erősödhessen vissza a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Egyre rosszabb a technikai kép (www.investing.com)