380 felett ragadt az EUR/HUF kurzus.

Nincsenek jó hetei a magyar fizetőeszköznek. Míg korábban az volt a fő kérdés, hogy sikerül-e a 370-es szint alá erősödnie a forintnak az euróval szemben, most ez a lehetőség egyre távolabbinak tűnik, Olyannyira, hogy már a 380 feletti értékekhez szokhattunk hozzá legtöbbször, ha az elmúlt időszakot nézzük. A továbbiakban így fokozottan érdemes lesz figyelni a forintot érintő hírekre, hiszen az esetleges új sáv jóval gyengébb forintra adhat teret.

Kitörő infláció, viták az EU-val

Ahogy tegnapi cikkünkben is jeleztük, több, mint 20 éve nem látott magasságokban járt az inflációs áprilisban. Az éves szinten 9,5 %-os pénzromlás a korábbi várakozásokat is felülmúlta. Mindez nem segít a forint értékeltségén a befektetők körében, hiszen a magyar pénz vásárlóereje így csökkenőben van. Akkor lehetne esetleg semleges hír, ha ezzel párhuzamosan magasabb fokozatba kapcsolna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris szigorítása – erre azonban jelenleg nem tudunk választ adni. Mindenesetre az irányadó rátának kinevezett egyhetes betéti tender kamatszintjén ma sem változtatott a jegybank, így az továbbra is 6,45 %-on áll.

Nem segít a magas infláció, emiatt is gyengülhet a forint (www.shutterstock.com)

Az MNB monetáris politikája mellett egyre nagyobb figyelem hárulhat az országspecifikus tényezőkre, a forint árfolyama ugyanis jó lakmuszpapír; ezen keresztül ítélhető meg a leginkább a befektetői hozzáállás Magyarországhoz. Sokat számíthat ezért az Európai Unióval kapcsolatos vita a jogállamisági mechanizmusról és uniós forrásokról, valamint a költségvetési helyzet stabilizálásának esetleges lépései is. Érdemes lesz nyomon követni a jegybanki kommunikációt is, Matolcsy György jegybankelnök áprilisi ígérete szerint ugyanis programmal készülnek a kormány számára az inflációs és gazdasági nehézségek leküzdését segítendő.

Új sáv jöhet

Miután márciusban a forint képes volt visszaerősödni az euróval szemben a 400 körüli szintekről, jobbára 370 és 380 között ingadozott az EUR/HUF kurzus. Most azonban úgy tűnik, hogy egy sávot lépett felfelé a forint, egyre inkább a 380-as érték felett tartózkodik ugyanis az euróárfolyam. Amennyiben nem sikerül újra visszatérnie ezen szint alá a forintnak, akkor már a 380-390 közti sáv lehet az irányadó. Így az erősödés előtt már komolyabb akadály lehet a kerek szint, felfelé pedig a sávközép és a sávtető akadályozhatja a további gyengülést.