Rallyzott a forint.

A tegnapi, igen nagy jelentőségű kamatdöntő ülés után még egy ideig bizonytalan volt, hogy merre megy tovább az EUR/HUF kurzus, mostanra azonban egyelőre eldőlni látszódhat az irány. A forint ugyanis jelentős erősödést mutat fel, ezzel egy korábban is fontos szint közelébe érkezett meg az árfolyam.

Erős üzenetek után

A keddi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott a jelenleg nem irányadó alapkamaton, az továbbra is 13 %. Virág Barnabás alelnök szerint ugyanis ez a kamatszint képes kezelni a fundamentális inflációs kockázatokat. Ugyanakkor az október 14-én meghirdetett egynapos betéti tender továbbra is 18 %-os kamatot kínál, és ez mindaddig fennmarad, amíg nem javul jelentősen az ország kockázati megítélése.

Az MNB tehát elkötelezett mind az infláció letörése, mind a pénzpiaci stabilitás megteremtése érdekében, és  ezt összességében nagyon pozitívan értékelhették a piaci szereplők. Ráadásul az OTP elemzése szerint például csak decemberben kezdhet el csökkenni a 18 %-os kamatszint, és innen fokozatosan folytatja majd a kamatcsökkentéseket az MNB. A forint árfolyamára mindez jó hatással lehet, hiszen még jó ideig fennmaradnak a rendkívüli jegybanki intézkedések.

Javuló kép

A magyar fizetőeszköz erejéhez hozzájárul az is, hogy kevesebb, mint harmadára csökkent az augusztusi csúcshoz képest a gázár az irányadó holland gáztőzsdén. Így jóval kisebb lehet Magyarország energiaszámlája, és a folyó fizetési mérlegünk, illetve a külkereskedelmi egyenlegünk is túl lehet már a legrosszabb hetein. Optimista a kormány az uniós pénzek kapcsán is, Navracsics Tibor miniszter szerint még a decemberi határidő előtt teljesítheti a kabinet a vállalásait. És bár nem mondhatjuk, hogy nagy optimizmus honolna ma a piacokon, a dollár gyengélkedése jót tesz a forinthoz hasonló sérülékeny devizáknak. Az előttünk álló árfolyammozgást azonban a fentiek mellett jelentősen befolyásolhatja még a nemzetközi tőzsdei hangulat, az orosz-ukrán háború alakulása és az ország gazdasági, gazdaságpolitikai megítélése is.

https://www.otpbank.hu/static/elemzesikozpont/other/elemzesek/17548_Ebreszto_20221026.pdf