Az éjszaka folyamán az angol font történelmi mélypontot ütött az amerikai dollárral szemben.

A Bloomberg beszámolója szerint a pénteki nyitáshoz viszonyított csaknem 5 százalékos esést követően hajnalban új történelmi mélypontot ért el az angol font árfolyama. 1.033 dollár/font árfolyamot is mértek az ázsiai, majd a londoni kereskedésben. Ilyen alacsony dollárárfolyamra azóta nem volt példa, hogy Nagy-Britannia csaknem 52 évvel ezelőtt, 1971 februárjában áttért az azóta is használatos, modern decimális pénzrendszerre. A délelőtti londoni kereskedésben korrekció indult, és a font 1,07 dollár környékére erősödött vissza. Idén azonban már több mint 20 százalékot zuhant a brit fizetőeszköz a dollárhoz viszonyítva.

Az Egyesült Királyság kormánya a hétvégén megfogadta, hogy további adócsökkentéseket hajt végre, felkeltve a félelmeket, hogy mindez az infláció gyorsulását és az adósságok növekedését eredményezheti.

A font árfolyamában utoljára 2020 márciusában láthattunk ilyen nagy beszakadást, akkor amikor kirobbanó Covid-19 világjárvány miatti pánik globálisan felforgatta a piacokat. Az új mélypont felállításával 50 százalék körülire nőtt a dollár-paritás elérésének esélye.

Egybehangzó várakozások szerint nem kizárt, hogy a Bank of England, amely tavaly december óta már hét kamatemelést hajtott végre, a héten soron kívüli újabb kamatemeléssel reagál a piaci folyamatokra.

„A font összeomlása azt mutatja, hogy a piacok nem bíznak az Egyesült Királyságban, az ország pénzügyi ereje ostrom alatt áll. A dollár-paritás már csak egy köpésnyire van és a helyzet innét már csak rosszabbodni fog.” -mondta Jessica Amir, a Saxo Capital Markets stratégája.

A londoni börzén jegyzett belföldi vállalatok túlnyomó többsége gyengén teljesít a jelenlegi helyzetben. A szárnyaló infláció, az elszabaduló energiaválság, a gyengülő font és a bizonytalan politikai helyzet közepette az Egyesült Királyságban kibontakozó válság egyre súlyosabbnak tűnik.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock