Nem bírta tovább, szerdán megtette a kezdőlépéseket a jegybank

Az Egyesült Államok és a globális részvények felől egy erős visszatérést láthattunk a szerdai kereskedés során, mivel a Bank of England kijelentette, hogy belép a kötvénypiacra, hogy megakadályozza a hitelfelvételi költségek káros növekedését. Ezzel kísérletet tett a befektetői félelem tompítására, illetve a font meredek gyengülésével járó piaci viharok elcsendesítésére. A mostani lépésüket azzal magyarázták, hogy a brit pénzügyi eszközök jelentős átárazódása egyre jobban erősödött az utóbbi napokban, ezzel nagymértékben befolyásolva a hosszú futamidejű brit államadósságot. A helyzet már tarthatatlanná vált, jelezte a jegybank. Beavatkozás nélkül Nagy-Britannia pénzügyi stabilitását tennék kockára.

(www.shutterstock.com)

Komoly változásokat szeretne a jegybank

Mélypontra került a font árfolyama, amely a kereskedési időszak egyes szakaszaiban elérte a dollárral szembeni paritást is. A dollár, amely a mostani zavarok idején is közel két évtizedes rekordmagasságokban tudott maradni, a nap végére 1,17 százalékos mínuszt szedett össze, ezzel bezuhanva a 113-as szint alá. Az irányadó tízéves brit állampapír hozama 4 százalék fölé emelkedett, amelyre a 2008-as világválság óta nem volt példa. A múlt héten meghirdetett adócsökkentési programmal szemben táplált kétség volt az egyik fő mozgatórugója a font elértéktelenedésének.  Ezen program az inflációs és a megélhetési nyomás enyhítése érdekében indult el. A 45 milliárd fontra becsült program finanszírozhatóságát nagy kétségek övezik. A font már pénteken ez miatt esésnek indult. Majd az új hetet további 5 százalékos mínusszal kezdte, ezzel 1971 óta nem látott szintre esve a dollárral szemben. A kötvényvásárlásokhoz hozzátették, hogy olyan mértékű lesz, amellyel elősegítik a stabilitást, de ezt korlátozott ideig, október 14-ig tehetik csak meg.

A Wall Street magasabban nyitott, az S&P 500 index körülbelül 1 százalékkal emelkedett, miután kedden még kétéves mélyponton volt. A Dow Jones Industrial Average és a Nasdaq Composite szintén körülbelül 1 százalékos gyarapodást jegyzett.

Forrás: reuters.com; msn.com

Címlapkép: Shutterstock