Nem tud erősödni a forint, hiába a jó hangulat.

A mai nap eddigi mozgása alapján úgy tűnik, hogy a múlt héten látott pozitív jelek ellenére nem fejezi be végül erősödéssel a forint a júliusi hónapot. Az EUR/HUF kurzus ugyanis jócskán 400 felett mozog, egy euróért olykor 405 forintnál is többet kell adni a devizapiacon. A magyar fizetőeszköz gyengélkedése különösen aggasztó lehet a hét eseményeinek függvényében.

Pozitív történések után

A mögöttünk álló napokban történt pár tényező, amelyek alapján alapvetően akár erősödhetett is volna a forint. Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, amely így már 10,75 % – ez az elemzők többségét is meglepően szigorú lépés volt, ráadásul a jegybanki vezetés újra kiállt az árstabilitás és a pénzpiaci stabilitás mellett a kommunikációjában. Emellett érdemes kiemelni a Fed szerda esti döntését, amely bár a várt, 75 bázispontos szigorítást hozta, Jerome Powell Fed elnök optimista szavai erőt adtak a piacoknak.

Nagyot lépett a jegybank, mégis esik a forint

Az előbbinek köszönhetően jól teljesítettek az utóbbi napokban az irányadó részvényindexek. A hangulat össze sem hasonlítható a korábbi pesszimizmussal, a bikapiac legszebb napjait idéző emelkedést mutatott be például a tegnapi napon az S&P500 index. Úgy tűnik, hogy a forinthoz hasonlóan sérülékeny devizáknak kedvező befektetői hangulat sem volt tehát képes megállítani a hazai pénznem lejtmenetét. Emiatt tekinthető a szokásosnál is rosszabb hírnek a magyar fizetőeszköz látványos gyengélkedése.

Több kellhet

Mindezek alapján könnyen lehet, hogy a piaci szereplőknek a fentieknél már több kell a bizalomhoz. A befektetőknek tehát a fentiek alapján nem a jegybanki szigorral van problémája, hanem a többi, rekord gyenge forinthoz vezető tényezővel. Kiemelkedik ezek közül az uniós forrásokról való vita, amellyel kapcsolatban egy ideje nem hallani konkrétumot. A megállapodás aláírása komoly erőt kölcsönözhetne a magyar eszközöknek, hiánya viszont fenntartja a bizonytalanságot. Emellett a magas energiaárak is fokozhatják a nyomást a forinton, mindez ugyanis a költségvetési egyensúly mellett a folyó fizetési mérlegre is negatív hatással van. Amíg ezekben nem következik be jelentős változás, a jelenlegi helyzet alapján úgy látszik, nem várható komoly felértékelődés.