Kulcsfontosságú a keddi kamatdöntő ülés.

Sokáig tűnt úgy, hogy jelentős esély van rá, hogy a forint árfolyama még az előző kamatdöntést megelőző szintnél is erősebben várja a Monetáris Tanács szeptemberi esélyét. Erre az esély persze most is adott, de az elmúlt napok nem éppen a forint sikeréről szóltak. Az ok az MNB döntése előtti bizonytalanság mellett az állam devizakötvény kibocsátása is lehet.

350 felett – bőven

A technikailag és lélektanilag is fontos 350 forintos szint alá történő ereszkedés nagy eredmény volt a magyar fizetőeszköz számára augusztusban. Most azonban úgy tűnik, hogy elveszítette ezt az előnyét a forint, sőt, már 351 felett jár az EUR/HUF kurzus a devizapiacon. Ha nem sikerül rövidesen újra a 340-350 közötti zónába visszatérnie a forintnak, az nagyon rossz jelként lesz értelmezhető. Ekkor ugyanis hiába a monetáris szigorítási ciklus, ugyanúgy a 350 és 360 közti sávban mozog az euróárfolyam, és az MNB lépései csak a további gyengülés megakadályozására voltak elegek. Technikai szempontból sem tenne jót a további esés, ugyanis könnyen fordulat állhat be a hónapok óta tartó erősödő trendben.

Bizonytalanná kezd válni a forint sorsa (www.investing.com)

Gigantikus hitel és a jegybanki döntés

A magyar gazdasági és pénzügyi élet szempontjából talán az egyik legfontosabb hír Magyarország gigantikus devizakötvény kibocsátása volt. Kedden és szerdán 4,4 milliárd eurónyi devizakötvény került ugyanis kibocsátásra; az indoklás szerint ennek háttere az Európai Unióval való viták a helyreállítási alapról. Ebből kiderül, hogy jelentősen csúszhat valóban az uniós támogatások megérkezése, ami értelemszerűen rossz hír a magyar költségvetés számára. Mivel egy nagy, főleg devizában történő hitelvétel minden esetben növeli az adott ország sérülékenységét, nem lepődhetünk meg, ha a forint mostani gyengülése mögött is részben a kibocsátás áll.

A másik tényező a jövő héten esedékes jegybanki kamatdöntő ülés lehet. Nem tudhatjuk, hogy a Monetáris Tanács meddig hajlandó elmenni a kamatemelési folyamatban, és biztosan folytatja-e a 30 bázispontonként történő emelést. Emellett a jegybanki vezetők kommunikációjára lesz érdeme figyelni, talán többet megtudhatunk a jövőbeli tervekről is kedden. Mindenesetre az biztos, hogy az inflációs problémát közel sem becsüli le az MNB, erről tegnap is üzenetet küldött Virág Barnabás alelnök.