Úgy tűnik, elfogyott a forint ereje.

Gyakorlatilag folyamatos erősödés után úgy tűnik, hogy megérkezett a korrekció a forint piacára. Bár a történelmi mélypontoktól már tényleg igen messze jár a magyar fizetőeszköz, most lényegében visszagyengült abba a sávba az euróval szemben, ahol néhány napot leszámítva hónapok óta tartózkodik. Kérdés, hogy technikai jellegű a korrekció, vagy pedig egyelőre elfogyott a forint ereje.

Újra 350

A forint számára a keddi kamatdöntés előtt nagy kérdés volt, hogy sikerül-e 350 alá erősödnie az euróval szemben. Az MNB újabb szigorítása, valamint határozott fellépése segített ebben, sőt, utána a napokban egészen 347 közelébe süllyedt az EUR/HUF kurzus. Ezzel viszont már egy több hetes erősödési folyamatról beszélhettünk, amely során a 360 feletti szintekről erősödve jutott idáig a magyar fizetőeszköz. Így már technikai szempontból túladottá vált az EUR/HUF árfolyama, és az RSI, illetve a Bollinger-szalagok is közel álltak ennek jelzéséhez. Egy ilyen hosszú erősödési szakasz után tehát egyáltalán nem meglepő némi gyengülés, amit a forint most felmutat. A fontos kérdés az lesz, hogy tartósan újra 350 felett ragad az euróárfolyam, vagy pedig rövid időn belül újra a 340-350 közötti sávban találja magát a forint.

Visszagyengült a forint (www.investing.com)

MNB és országspecifikus tényezők

Mint ismert, az MNB kedden folytatta monetáris politikai szigorítását, és még az állampapír vásárlási program visszafogásáról is döntés született. Ilyen szempontból pedig bár az alapkamat 30 bázispontos emelése teljesen várt esemény volt, felülmúlta a szigorítással a piaci várakozásokat a jegybank. Most körülbelül egy hónapig nem lesz kamatdöntő ülés, ezért inkább az arra ható tényezőket lesz érdemes figyelni, mint például az augusztusra vonatkozó inflációs adat. Jó hír, hogy Virág Barnabás jelzése szerint az átmeneti csökkenést az inflációban nem szabad túlértékelni.

Az MNB döntésein kívül persze a jelenleg igen pozitív nemzetközi hangulat, valamint az országspecifikus tényezők is számítanak. Utóbbiak közül az EU-val való viták a támogatásokról negatív, míg a várt feletti gazdasági növekedés pozitív tényező.

Úgy tűnik tehát, hogy nem megváltozott körülmények vezettek a forint elgyengüléséhez, hanem leginkább technikai, korrekciós tényezők. Arról, hogy a monetáris politika függvényében mi várhat a forintra, pedig itt írtunk részletesen.