410 felett az euróárfolyam.

A hét elején már foglalkoztunk az akkor jelentős gyengülést bemutató hazai fizetőeszközzel. A dollárral és a svájci frankkal szemben új mélypontra esett a forint, és a sosem látott mélység az euróval szemben is közel volt. Némi erősödést azonban képes volt bemutatni a hazai pénznem, az EUR/HUF kurzus egészen 407 alá ereszkedett, ami rövid idő alatt szép teljesítmény. Tegnap azonban újabb gyengülés vette kezdetét, ráadásul jövő héten fontos napjai lesznek a forintnak.

Erő után gyengeség

Az átmeneti erősödésnek a legfőbb oka a korrekció lehetett, meglehetősen túlhúzottá vált már ugyanis az euróárfolyam. Emellett a piacokon is némileg megnyugodtak a kedélyek a dollár erősödése kapcsán, ami szintén erősíthette a forintot. Tegnap délelőtt szokásosan meghirdette ugyanakkor egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az előzőekhez hasonlóan újra 10,75 %-os kamatráta mellett. A jegybank tehát nem hajtott végre rendkívüli szigorítást.

Mindebből a piaci szereplők levonhatták a következtetést, hogy van még tere a forint gyengülésének, hiszen az MNB nem lépett fel a jelenlegi árfolyamszintek mellett. Ráadásul az uniós forrásokkal kapcsolatban továbbra sincs hír konkrét megegyezésről, ez pedig Damoklész kardjaként lebeg a magyar fizetőeszköz felett. A kormányzat részéről érkező optimista nyilatkozatok ugyan javíthatnak a helyzeten, de valószínűleg jelentős mozgást már csak a konkrét megállapodás tudna hozni.

Fontos hét előtt

A következőkben azonban leginkább a jövő héten esedékes jegybanki kamatdöntő üléshez kapcsolódó várakozások lehetnek a legfontosabbak. Kedden tartja ugyanis kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa, ahol várhatóan újabb kamatemelés fog következni. A konkrét mérték mellett igen fontos lesz az is, hogy a jegybank mit kommunikál a szigorítási ciklus jövőjéről, látják-e már esetleg a folyamat végét a döntéshozók. Emellett érdekes lesz az is, hogy a forint árfolyamával kapcsolatban érkezik-e kommunikáció az MNB részéről, a korábbiakban többször történt már ugyanis szóbeli intervenció a forint hanyatlásának megállításának érdekében.

Címlapkép forrása: Shutterstock