Az elmúlt napok csökkenését követően pénteken nagymértékű felpattanást láthattunk a legnépszerűbb kriptovaluták árfolyamában, a bitcoin árfolyama újra 30 ezer dollár fölött járt.

Az elmúlt időszakban az amerikai piacokon nagyfokú bizonytalanság, félelem és pesszimizmus mellett súlyos esések szemtanúi lehettünk. A negatív hangulat a kriptovilágot sem kerülhette el, múlt hét csütörtök óta jellemzően csökkenő tendencia uralkodott a kriptovaluták piacán. Pénteken az elmúlt napok nagymértékű eséseit követően éles felpattanást figyelhettünk meg a kriptovaluták árfolyamában, újra 30 ezer dollár fölé tudott kerülni a bitcoin, számos kisebb altcoin árfolyamában 30-50 százalékos rallyt figyelhettünk meg.

Éles felpattanás az elmúlt napok gyengélkedését követően

A bitcoin április eleje óta 200 napos mozgóátlaga alatt tartózkodik, múlt csütörtökön még durván 39 ezer dolláron jegyezték a bitcoint, ezt követően közel 10 százalékos beszakadást követően 36 ezer dollár alá süllyedt a kriptovaluta árfolyama. Az esés azonban nem ért véget egyhamar, hétfőn 30 ezer dollárig szakadt le a piaci kapitalizáció alapján legnagyobb kriptovaluta árfolyama, ezzel a bitcoin hivatalosan is az idei január 24-ei lokális 32 950 dolláros mélypontja alá került. A hétfői súlyos beszakadást követően még 3 napig csökkent a bitcoin árfolyama, csütörtökön 25 401 dollárig süllyedt a jegyzése, utoljára 2020-ban volt ilyen alacsony a bitcoin árfolyama. Pénteken elérkezett a várva várt felpattanás, több mint 10 százalékos emelkedést követően újra 30 ezer dollár fölé tudott kapaszkodni a bitcoin. Novemberi 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest jelenleg több mint 55 százalékos mínuszban van a kriptovaluta.

Februárban már láthattunk egy nagymértékű beszakadást, februárt 24-én egészen 34.5 ezer dollárig süllyedt a Bitcoin árfolyama, ekkor láttak napvilágot az első, orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírek. A februári beszakadást követően rövid időn belül látványos felpattanást láthattunk, március végén 48.2 ezer dollár fölött is járt a kriptovaluta árfolyama. Vajon most is egy hasonló forgatókönyv játszódhat le?

A piaci kapitalizáció alapján második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum árfolyama tegnap egészen 1701 dollárig süllyedt, jelenleg több mint 10 százalékos felpattanást követően 2000 dollár környékén áll a jegyzése. Az ethereum árfolyama jelenleg 2021 nyarán járt hasonlóan alacsony szinteken. A múlt hét csütörtöki beszakadás óta az ethereum is 200 napos mozgóátlaga alatt tartózkodik. Az ethereum szintén tavaly novemberben tudott mindenkori csúcsra törni, a 4865 dolláros szinthez képest jelenleg közel 60 százalékkal kevesebbet ér a kriptovaluta.

Ha a következő napokban hasonló lendülettel tud folytatódni az emelkedés, elképzelhető, hogy a kriptovaluták már elérték a lokális mélypontjukat és egy emelkedő hullám kezdete előtt állunk. Ellenkező esetben további súlyos eséseket is elképzelhetőek.

Borítiókép forrása: www.shutterstock.com