Csúnya, ami a forinttal történik.

Egyszer fent, egyszer lent – az általában is érvényes igazság a magyar fizetőeszköz árfolyamára a héten különösen is igaz. Pénteken és hétfőn még jelentős erősödést mutatott ugyanis fel a forint, olyannyira, hogy jócskán 400 alá került az EUR/HUF kurzus. Azóta viszont szinte folyamatos a gyengülés, ami így egyre veszélyesebb zónák felé viszi az euróárfolyamot – a dollárral szemben pedig közel az új mélypont.

Elmúlt az optimizmus

Alapvetően 3 okból volt képes erősödésre a múlt hét végén és a folyó hét elején a hazai pénznem. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke egy pénteki interjúban meglehetősen pozitív üzeneteket küldött a piacnak; jelezte, hogy alakul az inflációs fordulat, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja pedig a reálkamat kialakítása Magyarországon. Emellett az Európai Bizottság vasárnapi bejelentése adott okot optimizmusra; bár jelentős forrásmegvonás került kilátásba, ha a kormány teljesíti a vállalásait, akkor nem veszt az ország uniós pénzeket. Segített a gázár esése a javuló nemzetközi hangulattal karöltve is.

Esnek a piacok, a forint sem áll jól (www.shutterstock.com)

Mostanra viszont annyi negatív tényező halmozódott fel, hogy azok nemhogy az erősödést állították meg, de jelentős esést okoztak a forint piacán. Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap reggeli beszéde a részleges mozgósításról általános eladási hullámot okozott, a háború földrajzi közelsége miatt különösen érzékenyen reagált a forint. Sokat rontott a helyzeten a Fed tegnap esti kamatdöntő ülése is; a 75 bázispontos kamatemelés nem volt meglepő, az azonban igen, hogy Jerome Powell Fed elnök szavai szerint addig emelik a kamatokat, amíg jelen van az inflációs nyomás, még akkor is, ha ez fájni fog. A jegybankár szavai újabb esést hoztak a tőzsdére, nagyot ugrott a dollár, a forint pedig ezzel párhuzamosan esett tovább.

Veszélyes szintek felé

Az eséssel a forint az euróval szemben bőven 400 fölé került, volt, hogy 408 forintnál is többet kellett adni egy euróért a devizapiacon. Mindezzel pedig újra közel került az ominózus 410-es szint az EUR/HUF keresztárfolyam grafikonján; ezen érték felett elérhető közelségbe kerülnek a júliusi történelmi mélypontok. A dollárral szemben egyébként ennél is közelebb áll a mindenkori legmagasabb árfolyamhoz a forint, miután újra lekörözte az amerikai fizetőeszköz az eurót. Egy esetleges erősödés esetén a 400-as szinttel kellene megküzdenie első körben a forintnak az euróval szemben.