Hitelminősítés, kamatdöntés, uniós pénzek – a következő időszakban sem lesz unalmas a forint.

Nem mondhatja senki sem, hogy ne alakult volna nagyon izgalmas az előző pár hét a magyar fizetőeszköz számára. A forint folyamatos gyengülésével igen sokáig uralta a nem gazdasági híroldalak főcímeit is, főleg úgy, hogy ez éppen a nyaralási szezonban zajlik. A mélypontokhoz képest azonban jelentős erősödést mutatott már fel a hazai pénznem, hamarosan eldőlhet, hogy mindez korrekció, vagy pedig már fordulat.

Pozitív jelek

A forint mostani erősödési hulláma több tényezővel is magyarázható. A jegybank jelentős monetáris szigorítást hajtott végre a forint védelmében, valamint újra határozottan elkötelezte magát az infláció letörése és a pénzpiaci stabilitás fenntartása mellett. Emellett a kormányzat is igyekezett a gyengülő deviza segítségére sietni, az uniós forrásokkal kapcsolatos vitáról hallhattunk optimista nyilatkozatokat. A sok esetben nagy port kavaró gazdaságpolitika intézkedések (mint a rezsicsökkentés szigorítása) pedig az ország pénzügyi, költségvetési egyensúlyának javításán keresztül hatottak pozitívan a forintra.

Nem elhanyagolhatók a technikai tényezők, valamint a nemzetközi tőzsdéken lévő hangulat javulása sem. Ilyen jelentős gyengülés után már kockázatosabb lehetett további forintesésre fogadni, és a jegybank és a kormány fellépése is meghátrálásra késztethette a forintot shortoló piaci szereplőket. A külföldi tőzsdék pedig az orosz-ukrán háború és a recessziós félelmek ellenére némi megnyugvást mutattak az utóbbi időszakban – ez pedig segíthette a sérülékeny devizák talpra állását is.

Fontos események előtt

Azzal, hogy az EUR/HUF kurzus képes viszonylag stabilan a 400-as szint alatt maradni, komoly esély látszik arra, hogy egy időre láthattuk a forint mélypontjait, és nem kell újabb hasonló zuhanásra számítani. Ez azonban számos tényezőtől függ, a gazdaságpolitika és a nemzetközi hangulat mellett a következő időszak is több fontos eseményt, folyamatot tartogat.

Jön az MNB kamatdöntő ülése jövő kedden (www.shutterstock.com)

Ma este dönt az adósságbesorolásunkról a Fitch Ratings hitelminősítő, ennek lehetséges kimeneteleiről itt írtunk. A forintra is biztosan hatást gyakorló döntés után nem sokkal, jövő kedden tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Várható az alapkamat további emelése, de az inflációs folyamatokkal kapcsolatos kommunikáció is érdekes lesz. Emellett az uniós forrásokkal kapcsolatos bármilyen hír jelentős mozgásokat indukálhat a forint piacán a következő hetekben.