A Fitch mond ítéletet Magyarországról.

A hét utolsó kereskedési napja van ma, ráadásul már érződik sokszor a legnagyobb részvények forgalmán is a nyári uborkaszezon. Ennek ellenére ma este nagyon is érdemes lesz figyelni a híroldalakat, ugyanis dönt rólunk a Fitch, az egyik hitelminősítő a három legnagyobb ezzel foglalkozó intézmény közül. Nehéz megtippelni, hogy milyen ítélet születik, az azonban sajnos biztos, hogy a változatlan besorolás már jó hír lenne.

Bizonytalan kimenetel

A hitelminősítések legalább két okból is kiemelt jelentőségűek. Egyrészt ilyenkor az adósságbesorolás mellett az ország makrogazdasági helyzetének egésze kerül értékelésre. Másrészt az intézményi és a magánbefektetők számára is fontos, hogy milyen minősítéssel bíró ország részvénypiacán akarnak például befektetni, emiatt egyáltalán nem következmények nélküli egy-egy felminősítés, vagy leminősítés.

Dönt este a Fitch, biztosan lesznek hullámai (www.shutterstock.com)

Érezhetjük, hogy nem várhatjuk, hogy ma este a jelenlegi, befektetésre ajánlott kategóriából még felminősítik Magyarországot. Leginkább 3 kimenetel tűnik lehetségesnek; a kilátásrontás stabilról negatívra, az egy fokozattal való leminősítés, valamint az adósságbesorolás változatlanul hagyása. A nem igazán pozitív gazdasági környezet (magas infláció, recesszió esélye, romló fizetési mérleg, költségvetési hiány) miatt különösen izgalmas a mai döntés és annak indoklása.

Hétfőn reagálhat a piac

A Fitch már a magyar piac zárása után teszi közzé értékelését a magyar gazdaságról, így a befektetők leginkább hétfőn reagálhatnak a hitelminősítő döntésére. Mivel általános, országspecifikus tényezőről van szó, ezért elvileg minden részvénynél történhet reakció, a gyakorlatban inkább a blue chipek mozgására lesz érdemes figyelni. Ezek közül is a hasonlókra különösen érzékeny OTP reakció lehet kifejezetten figyelemre méltó. Természetesen az azonnali befektetői értékítélethez elég lesz megnézni a forint árfolyamát is, nehéz elképzelni, hogy komolyabb árfolyammozgás nélkül maradna a döntés.