Az országok közelgő találkozóján kulcsfontosságú kérdések megvitatása várható

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán arra fogja megkérni Magyarországot, hogy lehetőleg minél gyorsabban ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki vasárnap Helsinkiben tárgyalt Sanna Marin finn miniszterelnökkel, ahol magabiztosan jelentette ki, hogy a közelgő V4-ek találkozóján a szlovák és cseh barátaikkal kérni fogják Orbán Viktort, hogy a csatlakozásról szóló hivatalos dokumentumokat minél gyorsabban ratifikálják, hiszen az orosz-ukrán háború miatt Lengyelország keleti szárnya szempontjából is kulcsfontosságú lépésről van szó. A kérést követően decemberben egy szavazás is várható az üggyel kapcsolatban, ahol Magyarország dönthet majd arról, hogy csatlakozik-e a 28 taghoz, akik már aláírták a szerződéseket. A két ország még idén májusban kérvényezte a csatlakozást. A NATO 30 tagjából már 28 aláírta, azonban csak akkor lesz érvényes, ha valamennyien aláírják azt. Az ukránjában megkezdett háború volt a döntés katalizátora. Jelenleg már részt vehetnek a NATO találkozásain, azonban szavazati joggal még nem rendelkeznek.

(www.shutterstock.com)

Ekkor szavazhat a magyar Országgyűlés a finn-svéd NATO-tagságról

A legfrissebb információk szerint december 7-én kaphatnak választ Magyarország álláspontjáról. Arról, hogy eddig miért nem hoztak döntést a tagsági kérdéssel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, hogy Brüsszel kedvére beadott jogszabálytervezetek megtárgyalására irányult a figyelem.

Az egyetlen ország, aki még Magyarországon kívül nem írta alá a szerződést az Törökország. Ankara azonban a diplomáciai viszályok miatt nem foglalkozott még a tárgyalások megszervezésével. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is felszólította a két országot a dokumentumok mihamarabbi ratifikálására.

(www.shutterstock.com)

Továbbra is zajlik az orosz-ukrán háború. Az ukrán energialétesítményekre mért orosz csapások súlyos károkat okoztak az ország energiaellátásban. Ukrajna kilátásai a tél kezdetén nagyon borúsak, főleg, hogy a fő áramszolgáltató vezetője legalább májusig tartó áramkimaradásokra figyelmeztetett.

Forrás: mandiner.hu; parameter.sk

Címlapkép: Shutterstock