Az olasz családok olyan mértékben fogják vissza kiadásaikat az idén, amire a második világháború óta eltelt időszakban nem volt példa – derül ki a vezető kiskereskedelmi szakmai szervezet elemzéséből.

“Az egy főre jutó kiadás jobban fog csökkenni 2012-ben, mint bármikor a második világháború óta” – mondta a Confcommercio elnöke csütörtökön a szervezet legfrissebb előrejelzésének bemutatásakor.

Az olasz központi statisztikai hivatal adatai szerint az idei első öt hónapban a kiskereskedelmi forgalom a különböző hatások kiszűrése nélkül 1,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami az inflációt is figyelembe véve lényegesen nagyobb visszaesést jelent.

A Confcommercio arra számít, hogy az idei év egészében 2,8 százalékkal, jövőre 0,8 százalékkal csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom, ez akár 20 ezer bolt bezárását is eredményezheti.

A szervezet becslése szerint a bruttó hazai össztermék 2,2 százalékkal fog csökkenni az idén, és 0,3 százalékkal jövőre, ami nagyjából összhangban van a többi független gazdaságkutató intézet előrejelzésével.