Morzsolódik a Magyar Telekom leghagyományosabb üzletága, mert egyre többen lemondják a vezetékes telefont. A társaság már földgázt és elektromos energiát is értékesít, csakhogy megtartsa ügyfeleit. Ám ezzel csupán az árbevételét tudja karbantartani, az eredményesség tovább romlik. Mégis vonzó a részvény, mert olcsó, ráadásul osztalékpapír.

A jövő csütörtökön jelent a Magyar Telekom, melytől nem sok jót várnak az elemzők. Egy komoly pozitívumot azonban mindenképpen érdemes kiemelni: bármily viharvert is a társaság, legalább a részvénye olcsó.

Gyurcsik Attila: várjunk a részvényvásárlással a gyorsjelentésig

A romló magyarországi gazdasági környezet vélhetően nyomot hagyott a Magyar Telekom második negyedéves teljesítményén – vélekedett Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője, mondván, a visszaesés elsősorban a vezetékes üzletágat érinti, ahol már nem csupán a szolgáltatás lemondása miatt esik vissza az árbevétel, hanem azért is mert az ügyfelek olcsóbb csomagokat választanak.

A társaság eredményessége vélhetően a negyedév során tovább romlott – folytatta -, bár az előbb említett negatív folyamatok kevésbé érzékelhetőek az árbevétel alakulását tekintve. Ennek oka, hogy a társaság elsősorban ügyfélmegtartási célból elkezdett elektromos energiát és földgázt értékesíteni lakossági ügyfeleinek. A továbbértékesítésből származó árbevétel jelentős mértékben növeli a társaság bevételeit, így vélhetően a második negyedév során is enyhe árbevétel növekedésről fog beszámolni a Magyar Telekom. Azonban az energiaértékesítésen nem keletkezik érdemi eredmény. Így hiába a magasabb árbevétel, az eredményesség a magas profittartalmú vezetékes hangbevételek kiesése miatt tovább romolhatott. Csekély vigaszt nyújthat a mobil üzletág vélhetően jó teljesítménye. Ezen belül is a mobil szélessávú ügyfelek dinamikus bővülésére számítunk.

Árazását tekintve kifejezetten olcsó a Magyar Telekom – mondta. Jövő évi EV/EBITDA mutatója 3.8, ami 13 százalékos diszkontot mutat szektortársaihoz képest. Azonban a befektetők által leginkább figyelt eredménysor, az amortizáció előtti üzemi eredmény (EBITDA) tekintetében 7.6 százalékos visszaesésre számíthatunk, s ez nagyobb annál a 4-6 százalékos visszaesésnél, amelyet a társaság vezetése az egész évre vár. Emiatt inkább negatív vagy semleges piaci reakcióra számíthatunk és érdemes lehet kivárni a részvényvásárlással a gyorsjelentésig.

Gabler Gergely: még 40 forintos osztalék mellett is vonzó lenne az árazás

Negyedévről negyedévre tapasztalható a vezetékes piac leépülése és most igazából a mobil ágazat sem teljesít – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: az árbevétel csökkenésével számolnak év/év és Q/Q alapon is. A nettó profit soron ugyan látszólag ellentmondásos számok várhatóak, hiszen az előző negyedévhez képest vélhetően csökken, míg év/év alapon jelentősen nőhet az eredmény. Ám észre kell venni, hogy a tavalyi Q2-ben volt egy egyszeri eredményrontó tétel, a tengerentúli vizsgálat (SEC) költsége, s most várhatóan az akkori nagy mínusz korrekciójának lehetünk majd tanúi. Kifejezetten riasztóan hathat majd ugyanakkor a tisztított EBITDA, ezen a soron 10,4 százalékos visszaesés várható év/év alapon.

Egy jó dolgot azért ki lehet emelni – folytatta -, azt tudniillik, hogy olcsó a papír. A 410-420 forintos szinteken még akkor is vonzó az árazása, ha esetleg nem lesz tartható az 50 forintos osztalék szint, mert még 40 forintos osztalék mellett is csinos osztalékhozammal lehet számolni. Az osztalék kapcsán azt kell látni, hogy az 50 forintos szintet a telekomadó kivezetése mellett könyvelte el tarthatónak a piac, s ugye azóta jött a telefonadó. Kérdéses, hogy ebből mennyit tud majd áthárítani az ügyfelekre a társaság. Mindamellett a Magyar Telekom makro kapcsolt papír, vagyis az osztalékhozamot többre értékelné a piac, ha csökkenne a magyar kockázati prémium. Amíg ugyanis a vállalati kötvények euróban fizetnek 10 százalékos hozamot, addig nem nagyon várható az Mtel árfolyamának komolyabb felépülése. Ebből a szempontból sokat segíthetnek az ősszel folytatódó IMF tárgyalások.

Milyenek lesznek a számok?

A Concorde árbevételi várakozása 144,580 milliárd forint (az egy évvel korábbi 143,566 milliárd forinthoz és az előző negyedévi 146,648 milliárd forinthoz képest). A korrigált EBITDA 57,109 milliárd forint lehet (a 2011 Q2: 61,800 milliárd Ft, a 2012 Q1: 58,126 milliárd Ft volt), az üzemi eredmény pedig 26,332 milliárd forint (az egy évvel korábbi 20,533 milliárd forinthoz és az előző negyedévi 26,264 milliárd forinthoz képest), míg a nettó eredmény soron 11,890 milliárd Ft várható (egy évvel korábbi: 4,362 milliárd Ft, előző negyedévi: 13,018 milliárd Ft).

Az Equilor várakozásai szerint az idei második negyedévi árbevétel 142,2 mrd Ft, az EBITDA 50,5 mrd Ft, a tisztított EBITDA: 55,9 mrd Ft, az EBIT 26,0 mrd Ft, az adózás előtti eredmény 17,8 mrd Ft, míg a nettó profit (kisebbségi részesedések után) 11,0 mrd Ft lehet.