Magyar nyelvű misével emlékeztek meg Szent Istvánról, az államalapító királyról szombaton Bécsben a Stephansdomban ausztriai, magyarországi és határon túli magyar hívők.

Magyar nyelvű misével emlékeztek meg Szent Istvánról, az államalapító királyról szombaton Bécsben a Stephansdomban ausztriai, magyarországi és határon túli magyar hívők.

A misét celebráló Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kiemelte, hogy Szent István létrehozta a magyar állam és a magyar keresztény egyház kereteit. “Erős kézzel, bölcsességgel és előretekintéssel úgy fogta össze népét, hogy itt vagyunk ma is, és keresztények lehetünk, és magyarok lehetünk” – fogalmazott a püspök a gótikus székesegyházat megtöltő, mintegy másfél ezres hallgatóság előtt tartott prédikációjában.

A főapát rámutatott arra is, hogy a dóm névadója ugyanaz a keresztény vértanú, akinek a nevét az egyházban szintén szentként tisztelt király is kapta a keresztségben. István király védőszentjének küldetését folytatta népe között – fogalmazott.

Ma az egyháznak Magyarországon és Európában alulról kell megújulnia, “élő közösségben” – jelentette ki. Ez úgy lehetséges – mondta -, ha minden hívő megvizsgálja, “mennyire tanítványa Krisztusnak, mennyire tudja elfogadni tanításait”, és ha az alázatosság, a felebaráti szeretet erényeit gyakorolja. A keresztény ember számára a szolgálat és a szeretet lehet a világ jobb irányba fordításának eszköze – tette hozzá.

A bécsi székesegyházban már hagyományosan minden évben augusztus harmadik hétvégéjén tartanak magyar nyelvű istentiszteletet az államalapító magyar király emlékére Ausztriában élő magyarok, valamint magyarországi és határon túli zarándokok, hagyományőrző csoportok részvételével. Idén 36 néptánc- és népdalcsoport vett részt az ünnepi misén. Jelen volt Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet és képviseltették magukat a jelentősebb ausztriai magyar egyesületek, köztük az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége és az Európa Klub.

A misét követően a magyar himnusz hangzott fel, majd az első magyar királynak tulajdonított bécsi karereklyét a szentélyből körmenetben a dóm úgynevezett máriapócsi oltárához vitték. Az egyházi szertartást a dóm melletti téren magyar néptánc- és népdalbemutató, a közeli érseki palotában szeretetvendégség követte.