A londoni Heathrow repülőtér a hétfői járatainak mintegy 15%-át megváltoztatja, hogy elkerülje a zajt II. Erzsébet királynő temetése idején.

“A tisztelet jeleként a repülőtérre induló és onnan induló járatokon megfelelő változtatásokat hajtanak végre annak érdekében, hogy hétfőn bizonyos helyeken bizonyos időpontokban elkerüljék a zajterhelést” – áll a Heathrow csütörtöki közleményében. A British Airways közölte, hogy a nap folyamán mintegy 50 rövid távú járatot töröl. A légitársaság közölte, hogy a törlések olyan útvonalakon történnek, ahol naponta több járatot üzemeltet, és nagyobb repülőgépeket tervez használni az utasok elhelyezésére. Egy szóvivő elmondta, hogy a légitársaság nem számol hosszú távú járatok törlésével.

Nagy-Britannia legforgalmasabb repülőtere közölte, hogy a járatokat a windsori kastély körül terelik el egy magánjellegű családi szertartás idejére. A légitársaságok beleegyeztek abba, hogy 11 óra 40 perctől 12 óra 10 percig szüneteltetik az érkező és induló járatokat, hogy csökkentsék a zajt a csend pillanatának ideje alatt, valamint 13 óra 45 perctől 14 óra 20 percig az érkező járatokat a királynő halottaskocsijának felvonulása alatt. Az indulások szintén szünetelnek 15:05 és 16:45 között a windsori kastélyba tartó ünnepélyes felvonulás alatt.

A Virgin Atlantic is közölte, hogy négy Los Angelesből és San Franciscóból érkező és onnan induló járatot töröl: két indulást vasárnap és két nyugati járatot hétfőn. “Elnézést kérünk az okozott kellemetlenségekért, és köszönjük az érintett ügyfeleknek a megértésüket az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség ezen ünnepélyes eseménye alatt” – áll a Virgin Atlantic közleményében.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/16/heathrow-alters-15percent-of-monday-flights-for-queen-elizabeth-iis-funeral-.html