Az OVD-Info független emberi jogi csoport szerint több mint 1300 embert tartóztattak le Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin elnök extra erőket hívott be az ukrajnai harcokba.

A jelentések szerint csütörtök reggelig mintegy 1307 embert vettek őrizetbe az ország 39 városában, a legtöbbet a fővárosban, Moszkvában (legalább 527 főt) és Szentpéterváron (legalább 480 főt). Az ország negyedik legnagyobb városában, Jekatyerinburgban közel 50 embert tartóztattak le, több tucatnyi embert pedig több szibériai városban is őrizetbe vettek. Putyin bejelentése után az Oroszországból induló egyirányú repülőjegyek árai megugrottak, és a közösségi médiában megjelent képek hosszú sorokat mutattak a határállomásokon. Putyin szerdán egy ritka, előre felvett televíziós beszédben elrendelte a tartalékosok részleges militarizálását az ukrajnai erők megerősítése érdekében, ami rendkívül népszerűtlen lépés volt, és országos tüntetéseket váltott ki annak ellenére, hogy Oroszországban szigorú törvények tiltják a hadsereg és az ukrajnai háború bírálatát.

Oroszország még nem üzent hadat Ukrajnának, annak ellenére, hogy februárban betört, és invázióját “különleges katonai műveletnek” nevezi. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, hogy a mozgósítás során 300 ezer további katonát hívnak be az ukrajnai hadjáratba. “Az operatív helyzet komplikációit sikerült megelőzni” – áll a minisztérium közleményében. “Számos régióban kísérletet tettek arra, hogy engedély nélküli akciókat hajtsanak végre, amelyek rendkívül kis számú résztvevőt gyűjtöttek össze. Mindegyiket megállították, a szabálysértéseket elkövető személyeket pedig őrizetbe vették és a területi rendőri egységekhez szállították kivizsgálás és büntetőeljárás lefolytatása céljából”.

Vakmerő és felelőtlen

A széles körben eszkalációs beszédként értelmezett felszólalásában Putyin figyelmeztette a Nyugatot, hogy kész minden rendelkezésre álló eszközt felhasználni az orosz terület védelmére. Megjegyzései alig burkolt fenyegetésnek minősültek, miszerint kész atomfegyverek bevetésére. Putyin az Ukrajnával való konfliktus során többször is utalt Oroszország nukleáris fegyverzetére. Mégis kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Moszkva valóban folyamodna-e ilyen fegyver bevetéséhez, mivel elemzők szerint ez egy harmadik világháború kirobbantásával lenne egyenértékű. Joe Biden amerikai elnök elítélte Putyin nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetését, és sürgette a szövetséges ENSZ-vezetőket, hogy utasítsák el Oroszország ukrajnai invázióját. Biden az ENSZ New York-i székházában tartott beszédében “vakmerő” és “felelőtlen” fenyegetésekkel vádolta a Kremlt, és azt mondta: “egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem is szabad megvívni”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a Bild német online televíziós csatornának adott interjúban állítólag azt mondta, hogy nem hiszi, hogy a világ megengedné Putyinnak, hogy atomfegyvert használjon.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/22/ukraine-war-russia-arrests-over-1300-after-putin-mobilizes-troops.html