Márciusban 54,1 pontra nőtt a februári 53,3 pontról az eurózóna feldolgozóiparának és szolgáltató szektorának gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) – tette közzé előzetes, becsült adatait a Markit Economics piackutató intézet kedden.

A szolgáltató szektori BMI 54,3 pontra nőtt 53,7 pontról, a feldolgozóipari BMI 51,9 pontra 51 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A két ágazatban egyaránt nőtt az új megrendelések száma, a kereslet az eurózónán belül és kívül is erős volt. A feldolgozóiparban nőtt a termelés volumene, és a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban is nőtt a foglalkoztatottság.

Az eurózónában márciusban enyhült a deflációs nyomás, az áruk és a szolgáltatások ára tovább csökkent, de a csökkenés üteme lassult. A ráfordítási árak nőttek, egyrészt az euró árfolyamának gyengülése, másrészt a nagyobb bérköltségek miatt, és a vállalatok ezeket a kiadásokat már részben áthárították a fogyasztókra.

Biztató adatok a nagy uniós országoktól

A vizsgált országok közül érezhetően javult a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítménye Németországban. Franciaországban szintén nőtt a kompozit BMI, de a növekedés tempója jóval alatta van a németének.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint márciusban újabb lendületet vett a gazdasági növekedés az eurózónában, és a kompozit BMI majdnem négyéves csúcsra jutott. Az előzetes adatok alapján az eurózóna egészében 0,3 százalékkal nőhetett az összesített bruttó hazai termék (GDP) 2015 első negyedévében.

Szintén mai hír, hogy nyolchavi csúcsra emelkedett márciusban a Németország szolgáltató szektorának és feldolgozóiparának gazdasági teljesítményét együttesen mérő összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) – közölte kedden a londoni Markit gazdasági kutató intézet az előzetes adatok alapján.

Mindeközben Kínában

Tizenegy havi mélypontra süllyedt a kínai feldolgozóipari szektor teljesítménye márciusban az HSBC bank felmérése szerint. Ez további aggodalmakat kelt a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését illetően, és valószínűleg újabb érveket szolgáltat a növekedést támogató intézkedéseket szorgalmazók hadának.