Az Iphone-okat összeszerelő vállalat a Foxconn, csütörtökön bocsánatot kért a “technikai hibákért”, amik a munkavállalók tiltakozásaihoz vezettek.

Tiltakozások törtek ki kedden Zhengzhou központi városában, miután a munkavállalók arra panaszkodtak, hogy a Foxconn Technology Group többletmunkát követelt tőlük, hogy megkapják a cég által ígért magasabb fizetést. A Foxconn megpróbálja újjáépíteni a munkaerőt, miután a múlt hónapban több ezer alkalmazott mondott fel a munkából a nem biztonságos körülményekre hivatkozva.

“Elnézést kérünk a számítógépes rendszerben történt beviteli hibáért, és garantáljuk, hogy a tényleges fizetés megegyezik a megállapodással és a hivatalos felvételi plakátokkal” – áll a vállalat közleményében. Megígérte, hogy “mindent megtesz annak érdekében, hogy aktívan megoldja a munkavállalók aggodalmait és ésszerű követeléseit”.

A Covid probléma

A kormányzó Kommunista Párt megpróbálja megfékezni a koronavírusos megbetegedések megugrását anélkül, hogy gyárakat zárna be, ahogyan azt 2020-ban, a járvány kezdetén tette. A taktika közé tartozik a “zártkörű irányítás”, vagyis az, hogy az alkalmazottak a munkahelyükön élnek, külső kapcsolat nélkül.

A hatóságok a múlt hónapban ígéretet tettek arra, hogy a karanténidő csökkentésével és más változtatásokkal csökkentik a gazdasági zavarokat a kínai “zero-COVID” stratégiában, amelynek célja, hogy minden esetet elszigeteljenek. Ennek ellenére a fertőzéshullám arra késztette a hatóságokat, hogy számos városrészben felfüggesszék a gyárak megközelítését, valamint bezárják az irodaházakat, üzleteket és éttermeket.

Csütörtökön a 6,6 millió lakosú Csengcsou nyolc kerületében öt napra otthonmaradásra szólították fel az embereket. Napi tömeges vizsgálatokat rendeltek el a városvezetés által a vírus elleni “megsemmisítő háborúnak” nevezett küzdelemben.

Nem lesz karácsonyra Iphone

Az Apple korábban arra figyelmeztetett, hogy az iPhone 14 szállítások késni fognak, miután a dolgozók kisétáltak a zsengcsoui gyárból, és a járvány kitörését követően felfüggesztették a létesítményt körülvevő ipari övezetbe való bejutást.

A Foxconn probálkozásai

Az új munkások bevonzása érdekében a Foxconn a dolgozók szerint 25 000 jüant (3500 dollár) ajánlott két hónapos munkáért, ami majdnem 50%-kal több, mint a hírek szerint a legmagasabb bérek általában.

Az alkalmazottak azonban elmondták, hogy miután megérkeztek, közölték velük, hogy további két hónapot kell dolgozniuk alacsonyabb fizetésért, hogy megkapják a magasabb bért.

A Foxconn akár 10 000 jüant (1400 dollár) is felajánlott azoknak az új alkalmazottaknak, akik a távozás mellett döntenek – jelentette a Cailianshe pénzügyi hírportál azonosítatlan toborzókra hivatkozva.

A Foxconn csütörtöki közleménye szerint a távozó alkalmazottak nem részletezett “gondozási támogatásban” részesülnek, de részleteket nem közölt. A maradóknak “átfogó támogatást” ígért.

A zsengcsoui tüntetések a közvélemény csalódottsága közepette zajlanak a korlátozások miatt, amelyek emberek millióit zárták otthonukba. A közösségi médiában közzétett videókon látható, amint a lakosok egyes területeken lebontják a környék lezárásának kikényszerítésére felállított barikádokat.

A tajvani Új-Tajpej városában székelő Foxconn korábban cáfolta azokat az internetes megjegyzéseket, amelyek szerint a vírussal fertőzött alkalmazottak a gyár kollégiumaiban élnek.

Forrás: Marketwatch.com