Számomra mindig is az egyik legnehezebb dolog volt eltalálni az irányt – így folyamatosan azt kerestem, hogyan tudnék magas valószínűség mellett kereskedni.

kereskedési irányokA hosszú kutatás eredményeképp ma már 70%-ban iránymentes szinteket és range-eket kereskedek. Hogy mi ebben a jó? Az alábbiakban bemutatom az irányvalószínűség témakörét, amiből ki fog derülni, hogy az iránykereskedés a legkisebb valószínűségű kereskedési forma. A cikk végén egy 7 perces videóban is szemléltetem a stratégia lényegét.

A piacon ugyebár 3 irány létezik: fel, le, oldalazás. Így egy adott irány valószínűsége 33%, hiszen 3 irány létezik. Vagyis ha emelkedésre játszunk akkor az irányvalószínűségünk 33%, azaz lefelé veszteségünk keletkezik, oldalazáskor nem keletkezik profit, ami lényegében veszteség, hiszen a tőkeköltséggel és elmaradt lehetőséggel (opportunity cost) is kell számolnunk. Továbbá létezik egy statisztikai kimutatás, ami szerint a részvénypiac 70%-ban oldalazik. Ennek megfelelően a direkcionális, vagyis célirányos kereskedéssel az idők 70%-ban nem tudunk pénzt keresni…

Nézzük hogyan csökkenthető az irány el nem találásából eredő kockázat az opciós piac iránymentes kereskedésének segítségével. Vegyünk alapul kétféle piaci szituációt:

1. Tegyük fel, hogy egy adott részvény ára jelenleg 100, ami egyben egy erős ellenállási szint is. Az a véleményünk, hogy az árfolyam nem fogja áttörni ezt a szintet, de azt nem tudjuk megállapítani (vagy nem akarjuk), hogy mi a célár, vagyis, hogy meddig fog visszaesni az ár.

Ekkor egy összetett opciós stratégiát (spread) alkalmazva arra tudunk spekulálni, hogy az árfolyam 100 vagy az alatt lesz egy adott időponton belül. Teljesen mindegy, hogy az ár 99.9 vagy 80 lejáratkor, a teljes profitot eltesszük. Vagyis kétféle irányra játszunk: oldalazás vagy esés. Ha a fenti irányvalószínűséget vesszük alapul akkor ebben az esetben 3 irányból 2 nyereséget termel, így az irányok 66%-ban nekünk dolgoznak. Érdemes észrevenni, hogy nem abból profitáltam, hogy megmondom hova fog menni a piac, hanem abból, hogy hol nem lesz az ár. Fenti példában akkor profitálok, ha nem lesz az ár 100 felett, de teljesen mindegy, hogy alatta hol lesz, azaz nincs céláram!

2. Tételezzük fel, hogy kinéztünk magunkat egy részvényt, ami erős támasz szinthez érkezett az 50-es árfolyamnál. Feltételezésünk szerint az ár erről a szintről felpattan és emelkedni fog. Szintén nem kívánjuk megtippelni, hogy mi lesz az emelkedés célára, vagyis ismételten iránysemleges pozíciót szeretnénk felvenni. Az előzőhőz hasonló stratégiát alkalmazva arra spekulálunk, hogy 50 vagy afelett lesz az ár egy adott időszakon belül. Szintén lényegtelen, hogy lejáratkor az ár 50.1 vagy akár 80, a teljes profitot eltesszük. Vagyis ismét kétféle irányra játszunk: oldalazás vagy emelkedés. Ez szintén 66%-os irányvalószínűség, ami a mi oldalunkon áll. Ismét abból profitáltam, hogy megmondtam, hogy az ár nem lesz 50 alatt, tehát nem azt próbáltam eltalálni hol lesz, hanem azt, hogy hol nem lesz az ár.

Ha a fenti két esetet kombináljuk egy olyan papír esetén, ami egy erős támasz és ellenállás között mozog (vagyis csatornában) akkor el tudjuk érni, hogy az éppen kialakult oldalazásban is hozamot termeljünk és nincs szükségünk célár meghatározására vagy direkcionális kereskedésre.

Vegyük észre, hogy ebben az a legszebb, hogy 66%-os irányvalószínűségre tudunk kereskedni, anélkül, hogy meg kellene tippelni a célárat és természetesen itt sem használok stop megbízást, hiszen a spread alkalmazásából eredően előre definiálható korlátozott kockázattal kereskedek.

Fentiek szemléltetésére készítettem egy rövid 7 perces videót, amit itt tudsz megtekinteni.

Szerző: OpcioGuru Gery