Kína fővárosa a Covid elleni védőoltást írja elő az edzőtermekbe és más helyekre való belépéshez, ami az első ilyen mértékű rendelkezés az országban.

Az oltási kötelezettség bevezetésére azt követően kerül sor, hogy az elmúlt héten Pekingben, Sanghajban és Kína más részein ismét megnőtt az új megbetegedések száma. Peking városa szerdán jelentette be, hogy hétfőtől kezdve a legtöbb embernek be kell oltatnia magát, mielőtt belépne a személyi edzőközpontokba, sportközpontokba, szórakozóhelyekre és más közösségi találkozóhelyekre. A város közölte, hogy a követelmény nem vonatkozik azokra az emberekre, akiknek az oltás nem “megfelelő”, de azt mondta, hogy az oltott emberek elsőbbséget kapnak a fenti helyszínekre való belépéskor. Sok hely a Covid-korlátozások miatt csökkentett kapacitással működik.

Kínában általában csak a Sinopharm vagy a Sinovac által gyártott kínai oltóanyagok állnak a nyilvánosság rendelkezésére. Pekingben viszonylag magas az oltási arány. A város szerdán közölte, hogy 23,4 millió embert oltottak be, köztük 3,6 millió 60 év felettit. A főváros közölte, hogy 2020-tól közel 22 millió hosszú távú lakosa van. A pekingi kormányzati rendezvények már megkövetelték a résztvevők számára a Covid elleni védőoltást, míg egyes iparágak, például a taxiszolgáltatók is ösztönözték vagy kötelezővé tették a védőoltásokat. Körülbelül két hónappal ezelőtt Peking elkezdte megkövetelni, hogy az emberek vírustesztet végeztessenek, mielőtt nyilvános helyekre látogatnának.

Hasonló szabályok léptek életbe Sanghajban és Kína más részein is, míg legalább egy-két város megpróbálta leállítani a rendszeres vírusteszteket, miután a helyi esetszámok csökkentek. Elemzők megjegyezték, hogy a Covid-tesztek és más intézkedések magas költségekkel járnak a helyi önkormányzatok számára. A kínai szárazföldön szerdára 94 új Covid-tüneteket mutató esetet jelentettek, köztük 32-t Sanghajban és 4-et Pekingben.

Más városok is megszigorították a Covid ellenőrzését az elmúlt napokban. A közép-kínai Xi’an város kedden bejelentette, hogy egy hétre bezárják a szórakozó- és szabadidős helyszíneket, és megtiltják a személyes étkezést az éttermekben. Sanghaj városa keddtől csütörtökig két körös tömeges vírustesztet jelentett be, és szerdától a karaoke-helyszínek ideiglenes bezárását.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/07/beijing-city-to-require-covid-vaccinations-for-some-public-venues.html